- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski ambasador optužio SAD za rizične biološke projekte u inostranstvu

© AFP 2023 / Paul J. RichardsČlan jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov je u intervjuu izdanju „Njuzvik“ optužio američke vlasti da nastavljaju da sprovode „izuzetno rizične“ biološke projekte u inostranstvu.
Antonov je dodao da Vašington to čini suprotno sopstvenim principima.
„Trenutno u neposrednoj blizini ruskih granica postoji preko 50 laboratorija koje kontroliše Pentagon. Prema procenama kineskog Ministarstva inostranih poslova, mreža koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD uključuje najmanje 336 sličnih projekata po celom svetu“, naglasio je ambasador.
Prema njegovim rečima, biolaboratorije rade u potpunoj tajnosti, a u zemljama koje dobijaju takvu američku pomoć, primetno je pogoršanje epidemiološke situacije.

„Vašington i Kijev ne otkrivaju svoje sumnjive projekte koje od 2016. godine realizuju pod šifrovanim nazivima UP-4, Flu-Flyaway, P-781, čak u godišnjim izveštajima u okviru Konvencije o biološkom oružju. Ovakvo ponašanje samo ukazuje na činjenicu da SAD i Ukrajina imaju šta da kriju“, ocenio je Antonov.

U Vašingtonu tvrde da je rad njihovih biolaboratorija u inostranstvu izrazito miroljubive prirode, uključujući u Ukrajini.
Prethodno, Savet bezbednosti Ujedinjenih nije usvojio rezoluciju Rusije o formiranju komisije za istragu vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini. Za nacrt rezolucije u SB UN glasale su Rusija i Kina, dok su SAD, Velika Britanija i Francuska bile protiv. Ostale članice SB UN bile su uzdržane.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski tim povodom je izjavio da se Zapad boji formiranja komisije SB UN za istragu okolnosti vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i Kijeva na ukrajinskoj teritoriji.
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
SVET
Američki mediji: Nesreće u biolaboratorijama u SAD nisu prijavljivane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala