- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Nesreće u biolaboratorijama u SAD nisu prijavljivane

CC0 / Pixabay / Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Direktori američkih biolaboratorija priznali su stotine opasnih nesreća u protekle dve decenije, ali čak i incidenti koji su uključivali izlaganje smrtonosnim virusima skriveni su od očiju javnosti, otkrilo je istraživanje američkog časopisa „Intersepta“.
Neki su navodno uključivali smrtonosne patogene, a stotine slučajeva su zataškivane.
„Ljudi misle da su nesreće u laboratoriji veoma, veoma retke, a ako se i dogode, dešavaju se samo u najgorim laboratorijama u inostranstvu. A to jednostavno nije istina“, rekao je molekularni biolog Univerziteta Rutgers Ričard Ebrajt.
Pogrešna percepcija javnosti možda potiče od činjenice da, kako je otkrio „Intersept“, Amerikanci nemaju prilike da čuju za nesreće u biolaboratoriji u SAD. Portal je dobio više od 5.500 stranica izveštaja o laboratorijskim incidentima od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, primoravajući agenciju da objavi dokumente u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.
Mnoge nezgode u laboratorijama prijavljene su Nacionalnom institutu za zdravlje, najvećem svetskom finansijeru biomedicinskih istraživanja, ali oni ne prenose informacije javnosti, čak ni u slučajevima koji uključuju biolaboratorije nivoa 3 i 4, koje imaju najvišu zaštitu.
Jedan takav incident dogodio se 2016. godine, kada je studentkinja na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu slučajno ubola prst iglom nakon što je mišu ubrizgala rekombinantni soj virusa čikungunja, piše „Intersept“. Ona nije rekla svom mentoru za nesreću sve dok se nije razbolela i potražila lečenje u hitnoj pomoći u lokalnoj bolnici.
Univerzitet je otkrio nesreću i infekciju prijavio Nacionalnom institutu za zdravlje, gde je izveštaj držan u tajnosti sve dok „Intersept“ nije pozvao šest godina kasnije.

„To nije dobro. Ako je ta osoba znala da se ubola iglom i da je radila sa čikungunjom, trebalo je da to odmah prijavi. A zdravstveni radnici trebalo je da prepoznaju da postoji veoma mali – ali ne nula – rizik od prenošenja virusa“, rekao je Skot Viver, imunolog sa Univerziteta u Teksasu i stručnjak za čikungunja virus.

Čikungunja, koja je prvi put identifikovana u Tanzaniji ‘50-ih, jeste iscrpljujući i potencijalno smrtonosni virus koji može dovesti do hroničnog artritisa. Na lokalnom jeziku Makonde, njegovo ime znači „savijen u bolu“. Izbijanja virusa prijavljena su u Italiji i SAD između 2007. i 2017. godine.
Istraga „Intersepta“ otkrila je širok spektar drugih nesreća u biolaboratorijama u periodu od 18 godina. Na primer, 2018. godine, istraživač američke administracije za hranu i lekove u Merilendu zarazio se MRSA patogenom nakon rada sa bakterijama otpornim na antibiotike. Univerzitet Severne Karoline prijavio je pet bekstava laboratorijskih miševa 2013. i 2014. Najmanje jedan od glodara bio je zaražen sarsom, prenosi RT.
Incident „čikungunja“ na Univerzitetu u Vašingtonu bio je među pet povreda koje je škola prijavila iglom, uprkos tome što je njena laboratorija objekat nivoa 3, gde istraživači nose dvostruke slojeve zaštitne opreme, uključujući dva para rukavica.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kina podržala rezoluciju Rusije u Savetu bezbednosti UN o američkim biolaboratorijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala