- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vašington pružio punu podršku Šmitu

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države u potpunostu podržavaju rad visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, čestitaju pobednicima proteklih opštih izbora izbora i ohrabruju ih da što pre formiraju vlast na svim nivoima.
Stejt department je saopštio da SAD pružaju punu podršku Šmitu, njegovim ovlašćenjima i korišćenju bonskih ovlašćenja sve dok, kako navode, Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.
"U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se reši dugotrajnih problema podele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku", poručuju iz Stejt departmenta.
Povodom nedavne odluke Saveta bezbednosti UN o produženju misije Eufor-Althea za još godinu dana, iz Stejt departmenta ističu da je to i dalje ključna misija za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
“Zahvaljujemo Evropskoj uniji na kontinuiranom doprinosu i vođstvu misije Althea, SAD čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom Opštih izbora 2. oktobra i ohrabruju novoizabrane lidere da što pre formiraju odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou", navode iz Stejt departmenta.
Ističu da građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve građane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala