Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti u Berlinu zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu — siti smo licemerja Zapada

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti izjavama u Berlinu — da ga ne interesuje formiranje Zajednica srpskih opština i da smenjuje Nenada Đurića sa mesta Regionalnog policijskog direktorata Sever — zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu.
Kurti je time, istakao je Petković, izazvao uznemirenost kod Srba sa KiM zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom prošle noći razgovarao sedam sati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.
„Ovo ponašanje je kap u prepunoj čaši, prevršilo je svaku meru. Aljbin Kurti usred Berlina gazi Briselske sporazume. Ili Zapad nije čuo, pa zato nemamo nikakve reakcije sa Zapada. On bi da postavlja i smenjuje srpske policajce, kršeći tačku 9 Briselskog sporazuma. Direktora Direktorata bira srpski narod“, rekao je Petković na konferenciji za novinare.
Petković je poručio da se očekuje reakcija države Srbije zbog brutalnog kršenja međunarodnog prava, Briselskog i svih drugih sporazuma.
„Od 22.30 do 5.30 sati Vučić je razgovarao sa više naših ljudi. Oni su svi jedinstveni da brane svoje pravo na svoj opstanak i na slobodu kretanja“, kazao je Petković.
Petković je naveo da je srpski narod sa KiM jasno rekao predsedniku da ne želi da napušta svoja ognjišta, da će na demokratski i miran način pružiti otpor, ali i da će se, ukoliko ih neko napadne, boriti svim sredstvima.
„Vučić je jasno rekao da smo uz svoj narod i da se neće ponoviti pogrom ni Oluja. Imamo predsednika koji se bori za svoj narod i nikada ga neće ostaviti na cedilu“, istakao je Petković.
Petković je, povodom preregistracije vozila, ponovio da srpski narod ima svoje legitimne tablice KM i da ne želi tablice RKS koje im nameće Kurti.
„Siti smo licemerja koje dolazi sa Zapada. Mi ćemo se boriti za mir i stabilnost. Kada vas sateraju u ćošak, kada vam ne daju šansu da odgovorite... Imate ponašanje Kurtija koje je neprihvatljivo, sa krajnjim ciljem da se protera naš narod sa KiM. Zato je naš narod izrazio bojazan da ne želi da u kamionima i prikolicama ide u pravcu centralne Srbije“, kazao je Petković.
Petković je podsetio da je za sutra zakazan sastanak Srba sa KiM, posle čega će saopštiti svoje odluke.
„Svima je apsolutno jasno da su uz svoju državu i svog predsednika. Svi oni znaju da je njihova jedina država Srbija i da im nije vrhovni komandant ni Kurti, ni Vjosa, već Aleksandar Vučić“, naglasio je Petković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
SRBIJA
Vučić otkazao sve posete inostranstvu, danas vanredna sednica Vlade o KiM i sastanak sa Sinodom SPC
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
SRBIJA
Srpski policajac sa severa KiM za Sputnjik: Skinuću uniformu kad to bude tražio narod, a ne Kurti!
(Sa leve na desno) Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, ministar za zajednice i povratak u tzv. vladi Kosova Dalibor Jeftić i predsednik opštine Leposavić Zoran Todić na protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
SRBIJA
Zakazan hitan sastanak: Predloženo da Srbi napuste sve institucije tzv. Kosova na severu pokrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala