Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski policajac sa severa KiM za Sputnjik: Skinuću uniformu kad to bude tražio narod, a ne Kurti!

© Teodor AnastasijevićJarinje
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Policajci na severu Kosova su poslednja brana koja može svakog trena da popusti i da potpuno sruši Briselski sporazum. Jer, gaženje baš onoga što je potpisano u Briselu od strane prištinskih vlasti dovelo je do toga da srpski policajci ne žele da dele ukore građanima zbog izbegavanja preregistracije koja je, prema njihovom mišljenju, politička.
Kako smo saznali iz izvora u policiji na severu KiM, koji je želeo da razgovara sa nama uz zaštitu njegovog identiteta, policajci su spremni da napuste policiju i krenu putem načelnika policije Nenada Đurića.
„Njegova suspenzija znači da će svako od nas sutra biti suspendovan kada se ogluši o naređenje da uhapsi svog oca, brata, sina. Ne bi bio problem da je neko kriv, ali do sada praksa govori da uhapšen Srbin provede u zatvoru i nekoliko nedelja, meseci pa i godinu dok policija skuplja dokaze na terenu“, kaže policajac koji radi na severu KiM.
Prema mišljenju ovog policajca, napuštanje Kosovske policije je nešto na šta ih Priština tera godinama unazad, ali su se oni nadali da će se stvari promeniti i da će neko da stane na put nezakonitim stvarima.
„Degradirani smo, urušeni, prevareni, ne znam kako sve to da nazovem. Kao policajci svakog dana gubimo neke ingerencije. Dolaze policajci iz drugih direkcija sa Kosova u našu zonu odgovornosti, nama se ni ne javljaju ili im eventualno budemo „portiri“ koji čuvaju put dok oni uhapse nekog Srbina i odvedu ga za Prištinu”, kaže on.

Neće da crvene pred komšijama

Uniforma je najmanji problem za njega, obukao ju je, kako kaže, da bi čuvao i štitio građane, skinuće je kada vidi da to vise ne može da uradi.
„Ja da crvenim pred svojim komšijama kada skinem uniformu i da ne mogu da prošetam svojim mestom od stida, to sigurno neću. Ja da pišem kazne građanima i da sprovodim čisto političku odluku, ne pada mi na pamet. Ja nisam policajac Aljbina Kurtija, ja služim građanima i uniformu ću skinuti kad moj narod bude to zahtevao od mene ili kad ja osetim da ne mogu da ih zaštitim kako u zakonu piše“, ispričao nam je policajac sa severa.

Odluka protiv Srba

U četvrtak je odlukom vlasti u Prištini suspendovan komandir Regionalne direkcije Kosovske policije za sever Kosova Nenad Đurić koji je dan ranije pred medijima podrobno objasnio razlog zbog koga policajci na severu ne žele da sprovedu odluke Prištine o deljenju ukora građanima sa srpskim tablicama na severu Kosova.
„U prethodnom periodu stavili smo do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevantnim međunarodnim činiocima politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele zabrinutost povodom svih jednostranih akcija. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti“, rekao je Đurić između ostalog.
Tablice sa oznakama Srbije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SRBIJA
Dačić: Nećemo pozvati Srbe da prihvate tablice sa oznakom „Republika Kosovo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala