- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Došlo je vreme za pridruživanje Švedske i Finske NATO

© AP Photo / JOHANNA GERONGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa zahtevima Švedske i Finske za članstvo u Alijansi
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa zahtevima Švedske i Finske za članstvo u Alijansi - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji boravi u poseti Turskoj, izjavio je da je „danas još važnije okončati proces stupanja Švedske i Finske u Alijansu“.

„Očigledno je da Švedska i Finska poštuju memorandum i usmerene su na dugoročno partnerstvo sa Turskom. Došlo je vreme da se ove dve zemlje prime u sastav Alijanse kao punopravne članice NATO, njihovo pridruživanje će ojačati Severnoatlantski savez“, naglasio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Šavušogluom.

On je dodao da je u ova opasna vremena još važnije okončati proces priduživanja.
Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara ne smatra da su Stokholm i Helsinki ispunili uslove ranije postignutih sporazuma za ulazak u NATO.
„Turska se uvek zalaže za širenje i jačanje NATO-a. Ne usporavamo proces prijema novih članica u NATO. Finska i Švedska su ukinule embargo i izmenile zakone, ali to nije dovoljno. Čekamo ispunjenje svih obaveza koje su preuzele na sebe. Sa Finskom nema posebnih pitanja u vezi sa prijemom u NATO, ali Švedska mora da ispuni sve svoje obaveze prema Madridskom memorandumu (memorandum potpisan na marginama Madridskog samita NATO-a koji uklanja prepreke za ulazak dve zemlje u Alijansu)“, naglasio je on.
Švedska i Finska su, u svetlu događaja u Ukrajini,18. maja predale Stoltenbergu zahteve za stupanje u NATO. Turska je prvobitno blokirala početak pristupnog procesa za te dve zemlje zbog zabrinutosti Ankare u oblasti bezbednosti, ali je naknadno potpisan Memorandum kojim su te prepreke otklonjene.
Prema podacima od 6. oktobra, 28 zemalja od 30 već je donelo pozitivnu odluku o prijemu Švedske i Finske u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zakulisne radnje SAD: Švedska i Finska odlučile da stupe u NATO pre početka ruske vojne operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala