- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zakulisne radnje SAD: Švedska i Finska odlučile da stupe u NATO pre početka ruske vojne operacije

© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Helsinki i Stokholm pokušavaju da sakriju ulogu zakulisnih pregovora s Vašingtonom u njihovoj odluci da Švedska i Finska stupe u NATO, koja je doneta mnogo pre početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, ocenjuje Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U saopštenju ruskog ministarstva se skreće pažnja na tekst objavljen u švedskom listu „Dagens njuheter“ 22. avgusta, u kojem autor objašnjava da je odluka rukovodstva Finske i Švedske da stupe u NATO rezultat zakulisnih dogovora sa SAD, postignutim još pre početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.
„Novinar zaključuje da je perspektiva stupanja Švedske i Finske u NATO razrađivana na najvišem političkom nivou još na jesen 2021. godine tokom susreta predstavnika dveju država s Amerikancima“, ukazuje Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Ministarstvo navodi da novinar posebnu pažnju skreće na značajne promene u retorici finskog predsednika Saulija Ninistea, koji je na osnovu bliske komunikacije s predstavnicima SAD odjednom počeo da govori o „naivnosti“ finske politike u oblasti odbrane i bezbednosti i da pokazuje svoje simpatije prema NATO-u.
„Autor izvodi pretpostavku da su već tada Amerikanci, pozivajući se na 'verodostojne obaveštajne podatke o predstojećoj ruskoj invaziji na Ukrajinu', uporno ubeđivali Finsku i Švedsku da 'prihvate ruku pomoći koju im pruža NATO'“.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije konstatuje da sada vlasti Švedske i Finske pokušavaju da sakriju u drugi plan neprijatnu temu o ulozi Vašingtona o prijemu tih zemalja u Severnoatlantsku alijansu.
„Razume se da ono što se događa odgovara samo onima koji zatežu situaciju u ranije vojno-politički stabilnom regionu“, zaključuje Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SVET
Američki predsednik potpisao protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala