- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rusija i Srpska nisu ni priznale Šmita, a glave će mu doći Bošnjaci?

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Sukob na relaciji Kristijana Šmita i Bošnjaka i optužbe koje je ambasador Bosne i Hercegovine u UN Sven Alkalaj izneo na račun tzv. visokog predstavnika je „zakucavanje poslednjeg eksera“ na postojanje Kancelarije OHR i funkcije visokog predstavnika u BiH, kaže politikolog Anđelko Kozomara u osvrtu na poslednju sednicu Saveta bezbednosti UN o BiH.
Oštar napad ambasadora Bosne i Hercegovine UN Svena Alkalaja na tzv. visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita, koji se dogodio na sednici Saveta bezbednosti UN, otvorio je pitanje da li je ovo početak kraja Kristijana Šmita i uopšte funkcije visokog predstavnika za BiH.
Šmita inače nisu priznali za visokog predstavnika Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti, ali i sama Republika Srpska, gde su ga često zvali „nemačkim turistom“.

Amerika dala zeleno svetlo

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da je Alkalaj odreagovao očekivano jer, kako kaže, Bošnjaci imaju običaj da stav menjaju prema onome što njima odgovora.
„Šmit ionako gubi pozicije koje je imao u Sarajevu, a sve je manje omiljen i u nekim moćnim ambasadama. Nemačka naravno ne može da se tako lako odrekne svog čoveka i da ga „pusti niz vodu“, ali prećutno trpi napade na njega koji dolaze ne samo Alkalaja i Bošnjaka, nego i svih onih koji su mentori Bošnjacima,“ napominje sagovornik Sputnjika.
Pre svega to su Amerikanci i Britanci koji takođe kritikuju Šmita i koji su, kako tvrdi Kozomara, na kraju su Alkalaju i dali „zeleno svetlo“ da nastupi kako je nastupio prema Šmitu u SB UN.
„Šmit, dakle, verovatno završava svoju političku karijeru kao visoki predstavnik u BiH. Možda će se sačekati sa izbornim rezultatima i formiranjem vlasti na svim nivoima i da ta vlast počne da odrađuje neke poslove i tada bi počelo lagano gašenje OHR-a i visokog predstavnika,“ zaključuje Kozomora.
On podseća da je Kristijan Šmit bio hvaljen i podržavan od strane Sarajeva sve dok im nije stao na žulj.
„Međutim, čim je izmenio izborni zakon BiH nešto malo u korist Hrvata, odnosno njihovog položaja u BiH, ne samo da su protestovali protiv Kancelarije OHR već i tražili da Šmit bude proglašen personom „non grata“. Tako da je taj napad na njega u SB UN bio i očekivan,“ kaže naš sagovornik.

Šmita „ukida“ Bakir Izetbegović?

Kozomara ističe da je u SB UN BiH predstavljala faktički jedna neformalna grupa ljudi, čiji stavovi nisu usaglašeni u Predsedništvu BiH kako to Ustava BiH nalaže.
„Dakle, oni su se skupili i otišli tamo da napadnu Šmita jer je „oštetio“ Bošnjake izmenom izbornog zakona. Inače, očekivalo se da će Alkalaja Amerikanci ubediti da ne nastupi protiv Šmita, i da povuče taj svoj govor koji je očigledno pripremljen u centrali stranke SDA u Sarajevu,“ kaže Kozomara.
Podsećanja radi, Alkalaj je Šmita optužio da protivustavnim radnjama destabilizuje BiH, misleći na Šmitovo nametanje izmena izbornih pravila nakon što su opšti izbori u BiH okončani u korist Hrvata.
Ambasador BiH u UN Sven Alkalaj  - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
REGION
Ambasador BiH u UN na sednici Saveta bezbednosti optužio Kristijana Šmita za destabilizaciju zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala