- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potvrdio Erdoganu: Nema planova za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Ankari
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Ankari - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom potvrdio da nema planova za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, saopštio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

„Tokom telefonskog razgovora ruska strana je potvrdila Turskoj da nema planova za upotrebu nuklearnog oružja. Ukrajinska strana je, sa druge strane, demantovala tvrdnje da se priprema za upotrebu 'prljave bombe'“, rekao je Kalin za televiziju TRT.

Ankara, dodaje on, namerava da predloži Moskvi i Kijevu da se vrate pregovorima o mirnom rešavanju sukoba.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
► Šta je to „prljava bomba“, odakle potiče taj termin i koliko država može da je napravi i upotrebi, otrkiva nam Ljubinka Milinčić.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Erdogan o obnavljanju prehrambenog sporazuma: Zahvalan sam Putinu na konstruktivnom pristupu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala