- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Erdogan o obnavljanju prehrambenog sporazuma: Zahvalan sam Putinu na konstruktivnom pristupu

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Turski lider Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegov ruski kolega Vladimir Putin pokazao konstruktivan pristup po pitanju obnavljanja aktivnosti prehrambenog sporazuma.

„I gospodin Putin i gospodin Zelenski pokazali su konstruktivan pristup. Zahvalan sam im na tome“, rekao je Erdogan u intervjuu za TV „Haber“.

Erdogan je dodao da je tokom razgovora sa ruskim liderom razgovarao i o izlasku ruskih poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta.
„Tokom jučerašnjeg razgovora bilo je reči o izlasku na svetska tražišta ruskog žita i đubriva. Odredili smo da u prvoj etapi ove proizvode treba da dobiju ugrožene zemlje, kao što su Somalija, Sudan, Džibuti, odnosno, države kojima je to potrebno“, istakao je turski lider.
Erdogan je ranije saopštio da je nakon njegovog razgovora sa Putinom i razgovora ministara odbrane Rusije i Turske postignut dogovor o obnavljanju rada koridora za izvoz žitarica. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da Moskva obnavlja učešće u prehrambenom sporazumu.
Juče su Kremlj i kabinet turskog predsednika saopštili da su dvojica lidera razgovarali telefonom o situaciji oko prehrambenog sporazuma.

Pored „Akuje“, moguća izgradnja još dve nuklearke sa Rusijom

Turski predsednik je takođe prokomentarisao da će nuklearna elektrana „Akuju“ biti puštena u rad krajem 2023. početkom 2024. godine.
Prema njegovim rečima, Ankara planira da nastavi da sarađuje sa Moskvom na izgradnji još najmanje dve nuklearke.

Gasno čvorište najverovatnije u Trakiji

Erdogan se osvrnuo i na najavljenu izgradnju gasnog čvorišta u Turskoj koju je predložio ruski lider, rekavši da bi to najpre moglo da se realizuje u Trakiji, na severozapadu zemlje.
Predsednik Turske je precizirao da je Ministarstvo energetike Turske počelo odgovarajući rad sa ruskom stranom.
Ranije su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Tajip Erdogan naložili da se detaljno i brzo razmotri pitanje formiranja gasnog čvorišta u Turskoj, preko kog bi, konkretno, Rusija mogla da premesti tranzit gasa sa gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ u region Crnog mora i Tursku.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi gasni hab u Turskoj mogao biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
RUSIJA
Putin naložio Ministarstvu odbrane da nastavi da učestvuje u prehrambenom sporazumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala