Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Šef policije Severne Mitrovice suspendovan jer je stao u odbranu srpskog naroda na KiM

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Policijski inspektorat u Prištini doneo odluku da suspenduje regionalnog direktora policije Severne Mitrovice Nenada Đurića.
„Da to prevedem na srpski — Aljbin Kurti doneo je odluku da razreši Đurića samo zbog toga što je stao u odbranu srpskog naroda na severu Kosova i Metohije“, rekao je Petković na konferenciji za novinare.
Kurti je ovom odlukom uspeo da pogazi sve što je do sada dogovoreno u Briselu, ocenio je Petković.
„Razlog zbog čega su smenili Đurića je taj što je direktor direktorata na severu KiM stao u odbranu i zaštitu svojih kolega, starešina, Srba, koji su doneli odluku zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM i Srpskom listom da ne izdaju nikakve pisane ukore vozačima ‘KM’ registarskih tablica“, kazao je Petković i poručio:
„Neće ni jedan srpski policajac na Kosovu i Metohiji, uključujući i Đurića, da nosi jaram Aljbina Kurtija“.
Petković je dodao da je o svemu obavestio specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.
„Preneo sam Lajčaku da je ovo kršenje svih sporazuma i da je pitanje da li imamo više o čemu da razgovaramo. Rekao sam da smo na početku razgradnje Briselskog sporazuma. Ovim što je uradio Kurti je pogaženo sve dogovoreno u Briselu. Nema Kurti pravo da smenjuje direktora jer ga bira srpski narod na KiM, predlažu ga četiri gradonačelnika sa severa KiM“, naveo je Petković.
On je ponovio da je cilj tzv. preregistracije da se srpski narod dovede do prosjačkog štapa, istisne postojanje države Srbije i protera srpski narod sa vekovnih ognjišta.
„Još jednom najozbiljnije upozoravamo međunarodnu zajednicu da reaguje na ovakvo nasilno ponašanje Kurtija. Niti je ko reagovao od predstavnika Zapada, mentora koji su podržali kosovsku nezavisnost, kada su juče došle albanske saobraćajne patrole na sever, jer su želeli da nateraju naše policajce da izdaju ukore komšijama, prijateljima, rođacima. Ne razumem licemerje Zapada koji ćuti, ne čini ništa da ukori Kurtija, a ne da se ukori srpski narod na KiM koji ima svoje legalne tablice koje izdaje Republika Srbija”, naveo je Petković.
Petković je konstatovao da u danu kada se potpisuju važni sporazumi u okviru Berlinskog procesa, imamo „sulude, militantne nasilne protivpravne odluke Kurtija koji gazi sve dogovoreno u Briselu i u okviru Berlinskog procesa“.
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
SRBIJA
Srpski policajci odbili da uručuju opomene vozačima na KiM, Kurti šalje patrole iz Prištine
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
SRBIJA
Priština suspendovala šefa policije koji je odbio da Srbima uručuje ukore na severu KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala