Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski policajci odbili da uručuju opomene vozačima na KiM, Kurti šalje patrole iz Prištine

© Sputnik / Dejan SimićKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Na sastanku koji su čelnici Srpske liste i gradonačelnici sa severa Kosova imali sa policijskim predstavnicima Regionalne direkcije Sever, policajci koji rade na severu Kosova saopštili su da su odbili da uručuju opomene vozačima koji upravljaju automobilima sa srpskim registarskim tablicama.
Kako javljaju kosovski mediji na sastanku su svoju odluku saopštili predstavnicima Srpske liste.
Kako prenosi Kosovo onlajn novinarima su se obratili Potpredsednik Srpske liste Igor Simić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i Direktor regionalne direkcije Sever Nenad Đurić.
Potpredsednik SL Igor Simić rekao je da rukovodstvo srpske liste pruža podršku policajcima koji su odbili da odluku Prištine primene nad svojim sunarodnicima.
„Srbi sa Kosova i Metohije ne žele da budu obespravljeni i da im se oduzimaju prava, poslata je jasna poruka Aljbinu Kurtiju da Srbi ne ćele da zamene svoje srpske registarske oznake. U ime Srpske liste naglašavam da je nama potreban mir i da ne želimo tenzije i ono što imamo na terenu a što je proizvod onoga što Aljbin Kurti šalje policijske patrole iz Prištine sa ciljem dalje destabilizacije kako bi se naš narod isprovocirao. Mi narod pozivamo da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije“, rekao je Simić između ostalog.
Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević zahvalio se policijskim predstavnicima rekavši da je ova odluka odraz jedinstva srpskog naroda.
„Naš narod je zabrinut zbog prisustva policajaca iz Prištine i drugih dela Kosova. Srbi na KiM mesecima trpe teror Prištine. Otimaju nam zemlju, zidaju baze koje postaju vojne baze. Zahtevamo puno poštovanje Briselskog sporazuma i da se pripadnici saobraćajne policije iz Prištine smesta povuku“, rekao je Radojević.
Direktor regionalne direkcije Sever Nenad Đurić rekao je da je odluka vlade u Prištini politička i da je oni kao takvu ne mogu sprovesti.
„Mi smo svim činiocima već predstavili da ovakvu političku odluku ne možemo da sprovedemo jer je uperena prevashodno prema pripadnicima Srpske zajednice kojoj i sami pripadamo i delimo zabrinutost prema svim jednostranim akcijama. Danas su u naš region poslati policajci iz Prištine kako bi vršili pritisak na naše policajce da sprovode radnje koje se zahtevaju iz odluke a tiče se izdavanje ukora vozačima. Kako je stav svih nas policajaca na severu želimo da istaknemo da su ove jedinice poslate bez našeg znanja i odobrenja. Ukazivali smo i direkciji u Prištini međunarodnim predstavnicima na formiranje baza i specijalnih jedinica bez našeg znanja i odobrenja. Ovim postupcima marginalizuje se rad naše direkcije. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma u kom su jasno iskazane naše nadležnosti“, rekao je Đurić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala