- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: Nuklearni napad Pjongjanga protiv SAD dovešće do kraja režima Kim Džong Una

© AP Photo / Lee Jin-manČovek prati izveštaj lansiranja severnokorejske rakete
Čovek prati izveštaj lansiranja severnokorejske rakete - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Svaki nuklearni napad na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike od strane Severne Koreje dovešće do kraja režima severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin na sastanku sa svojim južnokorejskim kolegom Li Džong Sopom, navodi se u saopštenju Pentagona.
„On (Ostin) je napomenuo da je nedopustiv svaki nuklearni napad na Sjedinjene Američke Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebom nestrateškog nuklearnog oružja i da će se završiti krajem Kimovog režima“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da su se oba ministra složila da ojačaju savezničke odbrambene sposobnosti, razmenu informacija i konsultacije za „suočavanje i odgovor na rastuće nuklearne i raketne pretnje“ Severne Koreje.
Ostin je dodao da Vašington i Seul žele da ojačaju zajednički potencijal obuzdavanja u Indo-pacifičkom regionu, između ostalog, u vezi sa severnokorejskim raketnim probama.
„Vraćamo se na vežbe velikih razmera kako bismo ojačali našu zajedničku spremnost i našu sposobnost da se borimo ako je potrebno – i danas. Nameravamo da gradimo ovaj potencijal kako bismo poboljšali sveobuhvatne mere obuzdavanja i osigurali da naš savez nastavi da jača bezbednost i stabilnost na Korejskom poluostrvu i širom Indo-pacifičkog regiona“, precizirao je šef Pentagona.
Severna Koreja ispalila je u četvrtak još jednu balističku raketu u Istočno more (Japansko more), dan pošto je lansirala interkontinentalnu balističku raketu, navodi južnokorejska vojska. Prethodno je Severna Koreja ispalila 23 rakete različitog tepa prema Južnom i Japanskom moru, a takođe je izvela sto artiljerijskih paljbi prema tampon zoni u blizini granice sa Južnom Korejom.
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
SVET
Rastu tenzije na Korejskom poluostrvu: Ispaljene rakete, Seul i Vašington nastavljaju vojne manevre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala