- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rastu tenzije na Korejskom poluostrvu: Ispaljene rakete, Seul i Vašington nastavljaju vojne manevre

© AP Photo / Wong Maye-ESevernokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Tenzije na Korejskom poluostrvu rastu: Južna Koreja optužila je Severnu da je ispalila balistički projektil sa istočne obale, te 100 artiljerijskih granata u Južno i Japansko more i narušila joj teritorijalni integritet. Lider južnokorejske vladajuće partije poziva na kažnjavanje Pjongjanga, dok vojske SAD i Južne Koreje produžile velike vojne vežbe.
Severna Koreja ispalila je više od 100 artiljerijskih projektila sa svoje istočne obale u vojnu zonu razdvajanja uspostavljenu sporazumom sa Seulom, saopštila je vojska Južne Koreje.

Balistička raketa pala blizu Južne Koreje

Pjongjang je, kako tvrdi Seul, ispalio i više od 20 raketa, među kojima najmanje jednu interkontinentalnu balističku sa istočne obale. Južnokorejska vojska tvrdi da je u pitanju interkontinentalna balistička raketa „Hvasong-17“, koja je ispaljena iz područja Sunan blizu Pjongjanga oko 7.40 sati ujutro po lokalnom vremenu, prenosi agencija Jonhap. Prema tim navodima, testiranje je bilo neuspešno, budući da je raketa letela 760 kilometara, dostižući maksimalnu visinu od 1,920 kilometara, sa najvećom brzinom od 15 maha, ali se u drugom stepenu razdvajanja rakete zakazala.
Takođe, južnokorejski vojni izvori tvrde da je Pjongjang ispalio i dve balističke rakete kraćeg dometa iz regije Kečon oko 8.40 ujutro po lokalnom vremenu. One su preletele 330 kilometara, sa maksimalnom visinom od 70 kilometara i najvećom brzinom od pet maha.

Poziv za kažnjavanje Pjongjanga

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jul ocenio je da je ispaljivanje jedne od balističkih raketa, koja je pala na 60 kilometara od obale Južne Koreje, „narušavanje teritorijalnog integriteta“ njegove zemlje. To je prvi put da je balistička raketa pala u blizini južnokorejske obale od kada je Korejsko poluostrvo podeljeno.
Južna Koreja je izdala upozorenja na vazdušnu opasnost i ispalila je rakete kao odgovor.
Lider južnokorejske vladajuće partije Snaga naroda Čung Jin-suk pozvao je vojsku svoje države da „odlučno kazni“ Severnu Koreju ukoliko „nastavi daljim provokacijama da narušava suverenitet“ Južne Koreje, navodi Jonhap.

Produžena vojna vežba SAD i Južne Koreje

Južnokorejska agencija objavila je da su vojske te države i SAD odlučile da produže vojne vežbe avijacije koje traju pet dana uz učešće na stotine aviona i uz simulaciju 24-časovnog dejstva. Prethodno je južnokorejska vojska održala 12-dnevnu kopnenu vojnu vežbu, koja je uključivala i treniranje amfibijskog iskrcavanja i forsiranja reka.
© AP Photo / South Korea Defense MinistryAvioni SAD i Južne Koreje tokom velikih vojnih vežbi
Avioni SAD i Južne Koreje tokom velikih vojnih vežbi - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Avioni SAD i Južne Koreje tokom velikih vojnih vežbi
Severna Koreja navela je da su te vežbe „treniranje invazije“ na tu zemlju i „dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula“.
Pjongjang je, zbog tih vežbi, započeo ispaljivanje raketa i artiljerijskih granata, kao odgovor.
„Situacija na Korejskom poluostrvu i okolini ušla je u fazu ozbiljne konfrontacije sila zbog neprestanih i bezobzirnih poteza SAD i Južne Koreje“, saopštio je Pjongjang, dodajući da je „Severna Koreja spremna da preduzme sve neophodne mere kako bi odbranila svoj suverenitet, bezbednost ljudi i teritorijalni integritet od stranih vojnih pretnji“.
Pjongjang je naveo i da je spreman da primeni snažnije mere ukoliko „SAD kontinuirano nastave sa teškim vojnim provokacijama, pozivajući Vašington da prekine vojne vežbe.
Sa druge strane, Južna Koreja i SAD tvrde da su vojne vežbe redovna godišnja aktivnost, te da su odgovor na severnokorejska testiranja balističkih raketa, te priprema za nastavak nuklearnih testiranja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala