- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Meteorske kiše, Dabrov mesec, Ledeni džin: Šta nas sve očekuje na noćnom nebu do kraja meseca

CC0 / / Kiša meteora – ilustracija
Kiša meteora – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
Pratite nas
Ljubitelji astronomije imaće uzbudljiv mesec – novembarsko noćno nebo biće ispunjeno višestrukim astronomskim događajima. Među očekivanim događajima, posmatrači zvezda mogu da se raduju potpunom pomračenju Meseca, višestrukim kišama meteora i posmatranju planete Urana (Ledeni džin) u njenoj najvećoj i najsjajnijoj formi.

Meteorske kiše Taurida 4. i 5. novembra

Ovo je manja meteorska kiša koja u svom piku proizvodi otprilike 5-10 meteora svakog sata. Ovo je veoma specifična meteorska kiša, jer ne potiče od jednog nebeskog tela, već od dva. Prvo je asteroid 2004 TG10, a drugo je kometa 2P Enke, odnosno njeni ostaci. Ovo je dugotrajna meteorska kiša koja svake godine pojavi od 7. septembra do 10. decembra, a ove godine dostiže maksimum u noći između 4. i 5. novembra.
Skoro pun mesec će zakloniti manje meteore, ali uz dovoljno tamno mesto bez mnogo svetlosnog zagađenja, možete videti one najsjajnije. Meteori se mogu naći na celom nebu, ali će se uglavnom pojavljivati iz sazvežđa Bik, a najbolje ih je posmatrati posle ponoći.

Dabrov Mesec i pomračenje 8. novembra

Prema starom indijanskom kalendaru, pun „dabrov” mesec se očekuje od 7. do 8. novembra i biće praćen potpunim pomračenjem Meseca, zbog čega će Mesec biti bakrene boje. Takođe poznato kao „krvavi“ mesec, ovo pomračenje Meseca se dešava kada se Mesec, Sunce i Zemlja poravnaju sa Zemljom u centru, bacajući senku na Mesec.

Uran u opoziciji 9. novembra

Uran, poznat kao planeta „Ledeni džin“ zbog hladne atmosfere ovog meseca će doći do opozicije, omogućavajući svakome ko ima dvogled da vidi sedmu planetu od Sunca. Devetog novembra Uran će ležati nasuprot Suncu, što znači da će kada sunce zađe planeta izaći i zasijati najsjajnije i biti viđena u najvećoj meri. Biće vidljiva tokom cele noći, a dobar teleskop bi takođe mogao da uhvati zelenu nijansu planete.

Meteorska kiša Leonidi 17. i 18. novembra

Meteorska kiša Leonida će osvetliti noćno nebo izlivom krhotina prethodnih pljuskova koji potiču od komete 55P/Tempel-Tutl, a vrhunac će dostići u noći između 17. i 18. novembra. Prema Nasi, ova vrsta meteorske kiše je poznata po tome što je jedna od najbržih, sa brzinama koje dostižu 71 kilometar u sekundi. Ljubitelji svemira mogu se počastiti posmatranjem 15 meteora na sat na svom vrhuncu, a to je nešto što se dešava samo jednom u 33 godine, piše portal Carpe Noctem.
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Zvezde eksplodiraju, asteroidi lete, crne rupe gutaju nebeska tela“: Neverovatan snimak iz svemira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala