- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Putem Svetoga Save od Kapadokije do Karpata | Orbita kulture

© Sputnik / Lola ĐorđevićKopija freske iz manastira Mileševe na kojoj je predstavljen Sveti Sava
Kopija freske iz manastira Mileševe na kojoj je predstavljen Sveti Sava  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo zašto su Srbi u 7. veku naseljavali prostore u Maloj Aziji i kakve su tragove tamo ostavili
Šta nam je sve novo otkrila knjiga “Put u Nigde“ čiji je podnaslov „Otkrivanje Srba od Kapadokije do Karpata”, kako nam je ovaj bogato ilustrovani dokumentovao organsku povezanost prostora Balkana i Male Azije što je važno za detaljnije sagledavanje prošlosti srpskog naroda, koliko je na tom putu u grad Nigde dragocen bio rukopis monaha Domentijana iz 14. veka – o tome razgovaramo sa autorom ovog putopisa piscem i novinarom Borisom Subašićem.
Kako je Staro sajmište, kompleks objekata izgrađenih pred početak drugog svetskog rata koji je 1987. godine proglašen spomenikom kulture, posle decenija zapuštenosti rekonstrukcijom konačno počeo da dobija ono što mu pripada – status važnog mesta kulture i sećanja; kako se odvija složen proces obnove započet polovinom 2022. godine, da li posle renoviranja centralne kule kao glavnog objekta slede radovi na centralnom paviljonu, kada će publika moći da vidi izložbenu postavku Memorijalnog centra Staro sajmište - za „Orbitu kulture“ otkriva glavni projektant Starog sajmišta Aleksandra Šević.
Da li je izložba fotografija „Kad krenem ka“ posvećena Margiti Magi Stefanović, nekadašnjoj članici benda „Ekatarina Velika“ otvorena na Kalemegdanu deo živog sećanja na jednu od najznačajnijih predstavnica jugoslovenske rok scene, da li su autori izložbe sa odabranih 113 fotografija ostvarili cilj - prikazali Margitu kao umetnicu koja je dala neizmeran doprinos ne samo radu jednog od najpopularnijih jugoslovenskih rok bendova nego i razvoju domaće rok scene u celini – o tome za Sputnjik govore autori izložbe „Kad krenem ka“ Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.
O neobičnoj sudbini mladog pisca koji je posle autobiografske knjige „Po zanimanju Ana Miloš“ objavljene prošle godine postao prvi kenselovani pisac u Srbiji, da li se situacija objavljivanjem nove knjige promenila ili je i dalje prisutna „vrlo jasna organizovana tišina“ – pitamo Miloš K. Ilića, autora ovih dana objavljene zbirke priča „Knjiga štampana u nula primeraka“.
A šta sve umetnik treba da uradi da bi sa scene, posle tri decenije rada, bio ispraćen višeminutnim ovacijama, šta je potrebno da bi se u svetu operske muzike stasavalo dostojanstveno i obezbedilo poštovanje – pitamo prvakinju Opere Narodnog pozorišta Jasminu Trumbetaš Petrović koja je nedavnim solističkim koncertom pod nazivom "Sve moje heroine" obeležila tri decenije rada.
Putem Svetoga Save od Kapadokije do Karpata | Orbita kulture

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala