- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski PVO nemoćan protiv ruskih „ubica nosača aviona“: Vojni objekti Kijeva na meti raketa H-32

Pratite nas
Ruski dalekometni bombarderi su tokom specijalne vojne operacije više puta izvodili visoko precizne napade na vojne objekte Ukrajine koristeći nove krstareće rakete H-32, poznate kao „ubice nosača aviona“, rekao je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.
Kako je pojašnjeno, nova raketa H-32 predviđena je za modernizovane dalekometne bombardere Tu-22M3M, ali je za njenu upotrebu adaptiran određen broj borbenih aviona prethodne modifikacije Tu-22M3.

„U okviru specijalne vojne operacije adaptirani avioni Tu-22M3 lansirali su seriju novih supersoničnih protivbrodskih krstarećih raketa H-32 na kopnene objekte vojne infrastrukture ukrajinske strane. U borbenim uslovima je u potpunosti potvrđena sposobnost raketa da efikasno i sa visokom preciznošću pogađaju kopnene objekte“, rekao je naš izvor.

On je precizirao da ukrajinski sistemi PVO nisu presreli nijednu raketu H-32.
Glavna namena raketa H-32 je uništavanje brodova. Raketa ima poboljšane karakteristike za probijanje sistema PVO grupa nosača aviona, zbog čega je prozvana „ubica nosača aviona“. Međutim, kako objašnjava naš izvor, danas H-32 u suštini više nije specijalizovana protivbrodska raketa, nego univerzalni raketni sistem koji podjednako efikasno može da gađa kako ciljeve na vodi, tako i male kopnene mete.
Raketa je primljena u naoružanje 2016. godine i predviđena je za duboko modernizovanu verziju aviona Tu-22M3 – Tu-22M3M. Avion još nije u naoružanju Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, nastavljaju se letačka testiranja. Raketa je već testirana na adaptiranim avionima Tu-22M3.
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Novi bombarderi, dronovi, rakete... jačaju odbrambenu moć Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala