- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novi bombarderi, dronovi, rakete... jačaju odbrambenu moć Rusije

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationPAK DA - ruski bombarder šeste generacije
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Strateški bombarder PAK DA, teški dron „Altius“, mobilni raketni sistem „Sirena-M“, borbeno vozilo pešadije B-19 sa borbenim modulom „Epoha“ i prenosivi protivavionski raketni sistem „Metka“ ojačaće odbrambenu moć Rusije u narednim godinama.
Ruski vojni eksperti ističu da nauka i industrija intenzivno rade na tome da oružane snage imaju naoružanje koji može značajno da ojačaju odbrambeni potencijal Rusije u decenijama koje dolaze, a poseban napredak je postignut u avijaciji, protivvazdušnoj odbrani, raketnim tehnologijama i oklopnim vozilima.
Razvoj ruske namenske industrije dostigao je nivo koji omogućava proizvodnju potpuno novog visoko efikasnog naoružanja, a stručnjaci ističu da je ruski vojno-industrijski kompleks samodovoljan u proizvodnji najvažnijih vrsta naoružanja svih klasa - od malokalibarskog do strateškog oružja, te ne zavisi od stranih tehnoloških rešenja.
Na razvoj ruske odbrambene industrije pozitivno su uticale reforme odbrambene industrije, a broj savremenog oružja je zaista veliki. Stvaranje proizvoda nove generacije, kako ističu eksperti, postalo je bezuslovni prioritet ruske odbrambene industrije.

„Sirena - M“ - sistem „sudnjeg dana“

Ruski vojno-industrijski kompleks intenzivno radi na stvaranju najsavremenijih sistema za potrebe Raketnih strateških snaga, a između ostalog i na razviju mobilnog, komandnog raketnog sistema „Sirena-M“.
Termini „komandni raketni sistem“ i „komandna raketa“ odnose se na legendarni sovjetski razvoj poznat kao sistem „Perimetar“, stvoren još početkom sedamdesetih godina prošlog veka, u jeku Hladnog rata, kada se nad Sovjetskim Savezom nadvila američka pretnja. „Perimetar“, koga na Zapadu nazivaju „mrtva ruka“, namenjen je za automatsko upravljanje masovnim nuklearnim udarom i predstavlja alternativni sistem komandovanja nuklearnim snagama zemlje.
© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski sistem "Metka", uz prenosni protivavionski raketni sistem „Verba“, ojačaće rusku armiju
Ruski prenosni protivavionski raketni sistem „Verba“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Ruski sistem "Metka", uz prenosni protivavionski raketni sistem „Verba“, ojačaće rusku armiju
Pretpostavlja se da će sistem „Sirena-M“, koga nazivaju i „raketama sudnjeg dana“ postati deo „Perimetrovog“ automatizovanog sistema upravljanja, ali se karakteristike „Sirene-M“ drže u tajnosti. Očekuje se da će ruske Raketne snage ovaj kompleks dobiti do 2025. godine.
Kopnene snage Ruske Federacije u bliskoj budućnosti trebalo bi da dobiju najsavremenije borbeno vozilo pešadije B-19 sa borbenim modulom „Epoha“, na guseničnoj platformi, a čiji arsenal uključuje automatski top kalibra 57 milimetara, protivtenkovske sistem „Kornet“ i novi raketni sistem „Bulat“ sa raketama malog kalibra.
Komandant Kopnene vojske Rusije, general armije Oleg Saljukov izjavio je ranije da naoružanje B-19 omogućava posadi oklopnog vozila da pogađa vazdušne i kopnene ciljeve na velikim udaljenostima.
Pored B-19, još jedna novina u naoružanju Kopnene vojske Rusije biće i laki prenosni sistem protivvazdušne odbrane „Metka, čija raketa, tačnije njena samonovađena bojeva glava je otporna na sve tipove optičkih smetnji.
Što se tiče nove generacije lakih prenosnih PVO sistema „Metka“ o njemu nema puno podataka kada su u pitanju njegove tehničko-taktičke karakteristike. Pretpostavka je da se radi o sistemu koji je sličan lakom prenosnom raketnom sistemu „Verba“, koji se trenutno smatra najefikasnijim.

Bombarderi PAK DA i dronovi „Altius“

Među novinama je projekat strateškog bombardera PAK DA, poznat kao Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa, koji razvija kompanija „Tupoljev“. Trenutno se radi na prototipu ovog aviona, a izrađivaće se po aerodinamičnoj shemi „letećeg krila“, koja je nekonvencionalna za rusku avijaciju.
Novi bombarder se pravi uz korišćenje „stelt“ tehnologija – sa materijalima koji smanjuju vidljivost letelice, pa će moći neprimećeno da dejstvuje i napusti zonu PVO protivnika. Serijom testiranja je potvrđeno da će uz upotrebu određenih taktika PAK DA moći da savlada napredne PVO sisteme zemalja NATO-a.
„Stelt“ efekat trebalo bi da bude postignut zahvaljujući specijalnom radio-apsorbujućem premazu ruske proizvodnje.
Iako je u pitanju nov avion, on neće imati mogućnost da leti hiperzvučnim brzinama poput drugih bombardera dalekog dometa kao što su Tu-160 i Tu-22M3, ali će imati veći domet i duže vreme letenja.
Mnogo je ekonomičniji od svojih prethodnika, a neki stručnjaci iz vazduhoplovstva smatraju da domet može biti i do 15.000 kilometara.
Koristiće samo naoružanje unutar trupa, uključujući krstareće rakete velikog dometa i hipersonične rakete.
Kako se pretpostavlja, osnovno oružje mogu biti rakete H-101 i H-102 sa nuklearnom bojevom glavom, koje su u stanju da pogađaju ciljeve na udaljenosti do 5.500 kilometara.
Oprema aviona je maksimalno automatizovana da može da se koristi u bespilotnom režimu, a bombarder može da upravlja i grupama bespilotnih letelica i da primeni celokupan spektar raketa klase „vazduh-vazduh“.
Plan je da postane sastavni deo naoružanja do 2027. godine i da zameni „stratege“ Tu-160 i Tu-95MS.
PAK DA će se razlikovati od aviona prethodne generacije, između ostalog, po većem borbenom opterećenju, dužem borbenom dežurstvu i mogućnosti sletanja i poletanja sa skoro svakog aerodroma.
Najbliži konkurent ruskom bombarderu je najnoviji američki „strateg“ B-21 „Rajder“, pa ruski konstruktori imaju zadatak da nadmaše avione američkog Ratnog vazduhoplovstva po borbenim karakteristikama.
U sferi bespilotne avijacije, uspešno se radi na projektu bespilotne letelice „Altius-RU“, a očekuje se da će ovaj dron po mnogo čemu nadmašiti mogućnosti „Oriona“, koji je korišćen u specijalnoj operaciji u Ukrajini.
Testiranja „Altius-RU“ su završena krajem prošle godine, a Ministarstvo odbrane Rusije je u februaru prošle godine potpisalo ugovor za proizvodnju prve serije ovih dronova u pogonima Uralskog kombinata civilne avijacije.
„Altius“ pripada letelicama srednje visine, dugog trajanja leta i teške klase. Masa letelice je oko šest tona i može da ponese do dve tone korisnog tereta. Dron ima dva turbopropelerska motora, raspon krila od 30 metara, domet 12-14 kilometara i trajanje leta do dva dana. Borbeni radijus je do pet hiljada kilometara.
„Altius-RU” je opremljen satelitskim komunikacionim sistemom. Pogodan je za optičko i elektronsko izviđanje, kao i za napade po kopnenim ciljevima.
Glavna karakteristika ovog drona je veštačka inteligencija, koja omogućava autonomno donošenje odluka, pravljenje ruta, identifikovanje meta i nanošenje udara po njima. Eksperti tvrde da u svetu nema pandana.
Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Rusija od hipersoničnog oružja pravi bazu snaga nenuklearnog odvraćanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala