- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turski brodovi nastaviće da izvoze žito iz ukrajinskih luka

© AP Photo / Michael ShtekelTeretni brod Razoni u luci u Odesi
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Brodovi pod turskom zastavom moći će bez problema da nastave da izvoze žito iz ukrajinskih luka, uprkos tome što je Rusija obustavila učešće u crnomorskoj prehrambenoj inicijativi, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

„Nema nikakvih problema sa isplovljavanjem brodova pod zastavom Turske. Oni će nastaviti da plove iz ukrajinskih luka“, rekao je ministar, prenose turski mediji.

Akar je takođe izrazio nadu da će strane uspeti u budućnosti da se dogovore kako bi se prehrambeni sporazum realizovao u potpunosti.
Stalni koordinator UN u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu Amir Abdula izjavio je da se nada da će teretni brodovi sa ukrajinskom hranom nastaviti da isplovljavaju u četvrtak, 3. novembra.
Prethodno je saopšteno da Ukrajina, Turska i UN nisu planirale kretanje brodova u okviru crnomorske inicijative za 2. novembar, ali da to predstavlja privremenu meru.
Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
RUSIJA
Moskva: UN treba da budu garant prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala