- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: UN treba da budu garant prehrambenog sporazuma

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije moraju da se pokažu kao garant prehrambenog sporazuma, a zapadni pokrovitelji moraju da shvate da provokacije više neće proći, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Kada pitaju: kakve garancije hoćete (za prehrambeni sporazum)? I od koga hoćete garancije? Od onih koji su potpisali ovaj dogovor. I pre svega od UN koje su bile posrednik i garant i same predlagale ove šeme“, rekla je Zaharova za redio „Komsomoljska pravda“.
Prema njenim rečima, „neophodno je osigurati da oni koji stoje iza kijevskog režima, sve dok su korisnici upravo ovog prehrambenog sporazuma, shvate da takve provokacije... više neće proći“.
„Čitava ova priča je, nažalost, izmišljena radi profita, za ogroman novac zapadnih kompanija pod izgovorom, kao i uvek, onih koji gladuju“, napomenula je Zaharova, aludirajući na činjenicu da je najveći deo žitarica u okviru sporazuma otišao u zapadne zemlje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je izjavljivao da je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno Evropskoj uniji, a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega tri odsto od ukupnih isporuka.
Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je na sednici SB UN da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin i Erdogan razgovarali telefonom o situaciji povodom prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala