- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Savet bezbednosti UN o BiH: Produžen mandat misiji Eufora /video/

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Savet bezbednosti UN produžio je mandat Euforu, misiji Altea u Bosni i Hercegovini.
Eufor u BiH ostaje još godinu dana, a za odluku je glasalo15 članica Saveta bezbednosti.
Zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije Ana Jevstignejeva pročitala je Izveštaj Republike Srpske upućen Savetu bezbednosti. Ona je istakla da Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH.
Predstavnik Kine rekao je da ova zemlja podržava delovanje Srbije i Hrvatske u vezi BiH, ističući da Peking poštuje suverenitet i integritet BiH.
Predstavnik SAD pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije Altea čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbednosti u BiH, piše RTRS.
Predstavnica Francuske u UN Natali Brodherst rekla je da vlasti u BiH moraju da pokažu volju za dijalog i da se angažuju na sprovođenju reformi. Dodala je da Francuska podržava evropsku perspektivu BiH i ostatka Zapadnog Balkana. Govoreći o misiji Altea, ona je naglasila da je prisustvo međunarodne zajednice u BiH ključno za stabilnost zemlje i regiona.
Predstavnici Norveške i Irske podržali su kandidatski status EU za BiH.
Pred početak sednice u Savetu bezbednosti, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naveo je u pismu koje je uputio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN Haroldu Agjemanu da delegaciju koja će prisustvovati sastanku ovog tela svetske organizacije nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova.
Dodik je istakao u pismu da nijedna osoba iz BiH, bez obzira na čin i funkcije, nema Ustavom predviđeno odobrenje da se obraća na bilo kakvom međunarodnom događaju.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
REGION
Dodik: Delegacija iz BiH na sednici Saveta bezbednosti u privatnoj ekspediciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala