- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Delegacija iz BiH na sednici Saveta bezbednosti u privatnoj ekspediciji

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSrpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naveo je u pismu koje je uputio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN Haroldu Agjemanu da delegaciju koja će prisustvovati sastanku ovog tela svetske organizacije nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova.
Dodik je istakao u pismu da nijedna osoba iz BiH, bez obzira na čin i funkcije, nema Ustavom predviđeno odobrenje da se obraća na bilo kakvom međunarodnom događaju.
On je podsetio Agjemana da BiH ima složenu strukturu i takvi pokušaji samo pogoršavaju unutrašnju političku situaciju koja je već veoma kompleksna.

"Stoga vas obaveštavam da, usled unutrašnjih pravila i procedura koje predviđaju dužnosti i obaveze kolektivnog Predsedništva BiH, nijedan predstavnik iz BiH trenutno nije ovlašćen da iznosi izjave ispred bilo kojeg međunarodnog tela ili foruma u ime BiH, uključujući gore pomenuti sastanak", istakao je Dodik.

On je naglasio da Predsedništvo BiH nije donijelo bilo kakvu odluku kojom bi bilo koji zvaničnik BiH bio prisutan na sastanku Saveta bezbednosti UN u ime Predsedništva.
"Nažalost, svedočimo pokušajima pojedinih zvaničnika BiH da zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke raznih tela iznošenjem njihovih ličnih, neusklađenih i neodobrenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih učesnika u BiH", naveo je Dodik.
U slučaju takvih napora, Dodik je poručio Agjemanu da ima na umu da ta osoba, bez obzira na čin i funkciju koju obavlja, daje izjavu isključivo u svoje ime, iznoseći ili lični ili ugao gledanja političke stranke, ali se ni u kom slučaju ne treba smatrati da je takva izjava iznesena u ime BiH.

"Maliciozna politička mantra, koja se očekuje u govoru gospodina stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja ili gospođe ministra spoljnih poslova BiH Bisere Turković s obzirom na to da su to dve osobe koje su se prijavile za izjave na ovom sastanku i kojom se uporno skreće pažnju na to da je Republika Srpska, zajedno sa njenim institucijama i liderima, pokretač svih problema u BiH - jednostavno nije tačna i odražava stalnu praksu lažnih navoda o situaciji u BiH i klasičnu zamenu teza", naglasio je Dodik.

On je naglasio da delegacija koja će prisustvovati sastanku Savjeta bezbednosti u UN tokom Agjemanovog predsedavanja nije delegacija koju je odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije u skladu sa procedurama koje su na snazi u BiH na bilo kom nivou.
"To treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova koji nemaju mandat ili zajednička uputstva i tačke gledišta", naglasio je Dodik u pismu Agjemanu, koji je i stalni predstavnik Gane u UN.
Savet bezbednosti UN održaće danas polugodišnju debatu o BiH, objavljeno je na sajtu UN, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala