- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: Zapad se boji formiranja komisije SB UN za istragu biološke aktivnosti u Ukrajini

© AP Photo / John MinchilloPrvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Zapad se boji formiranja komisije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za istragu okolnosti vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i Kijeva na ukrajinskoj teritoriji, izjavio je na sednici SB UN prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
Diplomata je ovako prokomentarisao to što prethodno Savet bezbednosti Ujedinjenih nije usvojio rezoluciju Rusije o formiranju komisije za istragu vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini.
On je dodao da su održane dve runde konsultacija o nacrtu rezolucije i da su zapadni partneri samo izneli stare teze o ruskoj propagandi i tvrdnje da su dokazi koje je Rusija iznela navodno nedovoljno ubedljivi i da ne zaslužuju dalje razmatranje.

„Žalimo što su naše zapadne kolege praktično sabotirale pregovarački proces o nacrtu rezolucije. Postalo je očigledno da se zapadne zemlje jednostavno boje formiranja komisije koja bi razmotrila relevantne materijale koje je Rusija dostavila i sprovela istragu, onako kako je i predviđeno Konvencijom o biološkom oružju (KBTO)“, objasnio je diplomata.

Prema njegovim rečima, zapadnim zemljama posebno ne odgovara što bi se komisija sastojala od svih članica SB, „jer zemlje Zapada pokušavaju da jednostrano odlučuju u ime cele međunarodne zajednice“.
Poljanski je dodao da je Rusija potpuno razočarana time što SB UN danas nije uspeo da aktivira mehanizam predviđen članom 6 KBTO.

„Nezavisno od ishoda današnjeg glasanja, naša pitanja za SAD i Ukrajinu ostaju. Materijali, koji su bili priloženi uz žalbu, kao i pre zahtevaju objašnjenje. Nastavićemo da i dalje delujemo u okviru KBTO i ulažemo neophodne napore kako bi se utvrdile sve činjenice koje se odnose na kršenje obaveza SAD i Ukrajine po konvenciji u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na ukrajinskoj teritoriji“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, pre ili kasnije će svi prekršioci morati da odgovaraju pred međunarodnom zajednicom za ovakve protivzakonite radnje.
Za nacrt rezolucije u SB UN glasale su Rusija i Kina, dok su SAD, Velika Britanija i Francuska bile protiv. Ostale članice SB UN bile su uzdržane.
Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio da London i Vašington pokušavaju da gurnu pod tepih informacije o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od preko 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.
Neke od njih je finansirao i sin predsednika SAD Hanter Bajden.
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Patrušev: SAD koriste metode za selektivno inficiranje ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala