- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija najveći isporučilac nafte u Indiju

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Rusija je postala najveći isporučilac nafte u Indiju, prestigla je tradicionalne lidere Saudijsku Arabiju i Irak, izjavio je analitičar kompanije „Vorteksa“.

„Rusija je u oktobru isporučila Indiji 946 hiljada barela nafte za dan, što je najveći pokazatelj za mesec ili 22 odsto celokupnog uvoza sirove nafte u Indiju. Udeo nafte iz Iraka je bio 20,5 odsto, a iz Saudijske Arabije 16 odsto, navodi list Ekonomik tajms podatke analitičke kompanije.

Kako su naveli analitičari, opšti uvoz sirove nafte u Indiju je porastao u oktobru za pet odsto u odnosu na septembar, a uvoz iz Rusije je porastao za osam odsto. Iako je Kina, najveći kupac ruske nafte koja se isporučuje morem, uvezla više od milion barela za dan, Indija je prvi put uvezla više nafte iz Rusije morskim putem, nego Evropska unija. Indija je uvezla za 34 odsto više, nego EU, piše list.
Analitičari smatraju da postoji mogućnost smanjenja uvoza nafte iz Rusije u Indiju u decembru jer Zapad predlaže ograničenje cena ruskih sirovina.

„Još uvek nije izvesno da li će isporuke ruske nafte moći da se zadrže na tom nivou nakon zabrane EU 5. decembra. Pritom, ograničen broj tankera ledene klase koji prevoze naftu iz ruskih baltičkih luka je jedno od najvećih ograničenja“, rekla je analitičarka Serena Huang.

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
„Gasprom njeft“ neće isporučivati naftu zemljama koje uvedu ograničenje cene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala