- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Opoziciona partija „Šor“: Moldavske vlasti pokušale da blokiraju rad štaba za pripremu protesta

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kišinjevu
Protesti u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Opoziciona moldavska partija „Šor“ optužila je rukovodstvo republike za blokiranje rada štaba za pripremu protesta.
Ranije je Tužilaštvo za borbu protiv korupcije saopštilo da su u centralnoj kancelariji partije „Šor“ u Kišinjevu u toku istražne radnje i pretres. U resoru su se uzdržali od objavljivanja ovakvih informacija, pozvavši se na poverljivost istrage.

„Partija ‘Šor’ smatra redovne pretrese u partijskoj kancelariji merom zastrašivanja. Organi reda nisu imali ni najmanji pravni osnov za ovu akciju. Obzirom da se pretresi u kancelarijama partije, kao i nezakonita privođenja i hapšenja aktivista ne dešavaju prvi put, nemaju više šta da zaplene niti koga da saslušaju. Jedini 'ishod' je blokada rada partijskog štaba za pripremu protesta“, izjavila je za Sputnjik portparolka stranke Alina Šargu.

Ona je takođe istakla da su današnje akcije bile organizovane kako bi se odvukla pažnja građana republike od situacije sa rastom cena struje.
Od 18. septembra u Kišinjevu se održavaju protesti protiv rasta cena gasa, drugih energetskih resursa i proizvoda, kao i zbog pada životnog standarda. Opozicija optužuje vlast da nije u stanju da se izbori sa krizom i ukazuje na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka. Organizatori protesta zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.
Protesti u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
SVET
U Moldaviji nastavljeni protesti, sukobili se demonstranti i policija /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala