- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Moldaviji nastavljeni protesti, sukobili se demonstranti i policija /foto, video/

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Moldaviji
Protesti u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
Pratite nas
U Kišinjevu se i ove nedelje održavaju protesti opozicije. Policija je u popodnevnim časovima blokirala Bulevar Stefana Velikog kojim se ka centru grada kretala kolona od više hiljada demonstranata.
Na čelu kolone nalazili su se poslanici opozicionih partija – „Šor“ i Partije komunista. Nezadovoljni visokim cenama energenata i padom životnog standarda demonstranti skandiraju „Vanredni izbori!“, „Ostavka!“, „Ne diktaturi!“, „Sramota!“.
Kada je kolona naišla na kordon, odvojene grupe ljudi počele su da ga probijaju i gađaju policajce jajima. Nakon toga je počeo sukob policije i demonstranata i hapšenja.
Jedan od lidera opozicione partije „Šor“, Valerij Klimenko, nasilno je izveden iz mase i odvezen policijskim vozilom.
Ranije je policija saopštila da je na glavnom trgu Kišinjeva planirana izložba lokalnih proizvođača i optužila organizatore protesta za kršenje zakona i reda. Centar grada je ograđen.
Od 18. septembra u Kišinjevu se održavaju protesti protiv rasta cena gasa, drugih energetskih resursa i proizvoda, kao i zbog pada životnog standarda. Opozicija optužuje vlast da nije u stanju da se izbori sa krizom i ukazuje na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka. Organizatori protesta zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala