- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva: Razmatra se stvaranje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije razmatra pitanje formiranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, a glavni zadatak je sprečiti granatiranje oružanih snaga Ukrajine, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko.
On je dodao da bi prisustvo stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) moglo pomoći da se minimizira šteta nastala granatiranjem koje izvode ukrajinske snage.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da je opravdano to što je ruska vojska preuzela kontrolu nad elektranom, kako bi sprečila curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala. Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je 5. oktobra da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Nastavak prehrambenog sporazuma posebno pitanje

Rudenko se takođe osvrnuo i na odluku Rusije o obnavljanju učešća u prehrambenom sporazumu, istakavši da je pitanje produžetka sporazuma i nakon 18. novembra posebna tema, o kojoj će se odlučivati uzimajući u obzir sve propratne činjenice.
Diplomata je istakao da Moskva ima jasne garancije od Kijeva da se napadi u Crnom moru uz korišćenje koridora za prevoz žita više neće ponoviti.
„Najvažnije je da se taj sporazum koji je bio zaključen sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Turskom realizuje u potpunosti, uključujući njegov ukrajinski i ruski deo. Nažalost, ovde vidimo veliku disproporciju. Ruski deo sporazuma se u praksi loše sprovodi. Uzećemo to u obzir“, objasnio je zvaničnik.
Rudenko je prokomentarisao i da se pitanje upućivanja misije UN u istražni zatvor u Jelenovki za sada razmatra i da će Ministarstvo odbrane odlučiti kada će biti relativno bezbedno da se ovaj region poseti.
Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da Moskva smatra da su garancije koje su u ovom trenutku dobijene od Kijeva dovoljne i da nastavlja sa realizacijom sporazuma – Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine (Crnomorska inicijativa).
Rusija je 29. oktobra obustavila učešće u „prehrambenom sporazumu“ nakon terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
RUSIJA
Ko je potopio prehrambeni dogovor na dno Crnog mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala