- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanac mu uništio karijeru, ali čelični Francuz je napravio čudo! Došao da se oprosti, pa pobedio

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAŽil Simon
Žil Simon - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Spektakl epskih razmena priredili su u prvom kolu Mastersa u Parizu Endi Mari i Žil Simon. Francuski teniser igra svoj oproštajni turnir, a delovalo je da će meč protiv Britanca biti poslednji u karijeri. Međutim okružen svojim narodom uspeo je da napravi preokret i slavi rezultatom 4:6, 7:5, 6:3.
Na papiru veterani, a na terenu teniske zveri. Endi Mari, britanski teniser i Žil Simon, francuski teniser , odigrali su jedan od najspektakularnijih mečeva u nekoliko prethodnih sezona.
Ne zbog kvaliteta tenisa, već zbog toga što su bili u stanju da bezbroj puta potrče, stignu nemoguće i poentiraju iako jedan teniser ima dva veštačka kuka, a drugi kao 37-godišnjak nije u formi u kakvoj je nekada bio.
Sve je od početka vodilo ka tome da će se Pariz te noći već oprostiti od karijera Žila Simona, jer je Mari delovao spremnije i razigranije.
Britanac je osvojio prvi set uz sjajnih 15 vinera, ali je mogao da se oklizne na samom kraju jer je Simon u devetom gemu vratio brejk. Umesto preokreta, Mari je još jednom oduzeo servis francuskom teniseru i upisao 1:0.
U drugi set Britanac je ušao sigurno sa osvojenim gemom bez izgubljenog poena, ali pravi spektakl je tek počinjao jer je Simon oduzeo servis protivniku u trećem gemu. Odmah je Mari uzvratio istom merom.
Jedan od najlepših poena koji je možda i obeležio meč i pokazao koliko dvojica tenisera strastveno igraju jeste poen iz šestog gema drugog seta.
U tom poenu Mari i Simon igrali su kao momci koji imaju po 20 godina, noge su verovatno bile teške, ali su se oni potrudili da svima deluje kao da ništa lakše u životu nisu radili.
Poen je pripao nešto mlađem veteranu Mariju koji je potom u ključnom momentu napravio brejk i poveo sa 5:3.
Već su mogle da se naslute tužna lica u dvorani u Parizu, ali Simon je gledao samo ka loptici i bio je fokusiran na to da ne odigra već prvog dana Mastersa poslednji meč u karijeri.
Francuz je vratio brejk, a onda u 11. gemu posle dve propuštene šanse iskoristio treću i još jednom oduzeo servis protivniku nakon čega je uspeo da osvoji set.
Ništa nije bilo gotovo, spektakl je tek trebalo da počne! Mari je u trećem setu propustio brejk loptu, a svoju šansu nije prokockao Simon i već u ranoj fazi seta stekao je prednost.
Sačuvao je do kraja stabilniju igru i još jednim brejkom zapečatio preokret i neverovatnu pobedu.
U 19 mečeva protiv Marija Simon je upisao tek treću pobedu, a ko bi rekao da će ona doći na zalasku karijere.
Iako međusobno gaje veliko poštovanje jedan prema drugom, Simon na Marija ne može da gleda kao na prijatelja, jer mu je upravo Britanac bio jedan od najvećih rivala tokom karijere.
Redno je Mari pobeđivao Francuza u važni mečevima, a možda i najveći poraz naneo mu je u finalu Madrida 2008. godine.

„Veoma je teško, ima mnogo osećanja koja dolaze. Ova poslednja nedelja je teška. Igranje tenisa, to je bio moj život i tu će se završiti. Svaka stvar koju uradim, govorim sebi da je to možda poslednji put. Pokušavam da uživam, ali osećam stres. Plašio sam se da ne okliznem, a bilo je 1-0, 2-0, 3-0... Teško je jer igram sa njim, kažem sebi da mi je upropastio karijeru i da će mi je upropastiti do kraja u stvari... „, govorio je Simon o razmišljanjima tokom meča.

Simona su verno iz publike bodrili Žo-Vilfred Conga i Gael Monfis, velikani francuskog tenisa.

„Imao sam sreće, ostavivši poslednju pozivnicu, sreo sam Žoa i Gaela koji su stigli. Znajući da su došli samo zbog toga... da je to verovatno bila moja poslednja utakmica... pa ne! Biće još jedan momak! Moći ću da budem napet još dva dana i da bar još jednom uživam u ovoj atmosferi. Želeo bih da vam se zahvalim jer sam osetio mnogo ljubavi od svih“, rekao je posle pobede emotivni Simon.

U drugom kolu Mastersa u Parizu Simon će igrati protiv Tejlora Frica.
Novak Đoković i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SPORT
Iznenađenje za Novaka! Italijan ispao od kvalifikanta, moraće preko Rusa!
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SPORT
Novak progovorio o oproštaju: „Te noći nije bilo rivalstva“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SPORT
Novak poslao „špijuna“ na meč rivala pa saznao protiv koga igra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala