- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

IAEA započela proveru ukrajinskih objekata nakon optužbi Rusije da Kijev pravi „prljavu bombu“

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠef IAEA Rafael Grosi
Šef IAEA Rafael Grosi - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) započeli su proveru aktivnosti na dva ukrajinska objekta na zahtev Kijeva, a nakon izjava Rusije da ukrajinski režim sprema provokacije sa „prljavom bombom“, navodi se u saopštenju agencije.
IAEA ne otkriva o kojim objektima je reč, ali je precizirano da će provera uskoro biti završena.

„Svrha posete je da se otkriju sve moguće neprijavljene nuklearne aktivnosti i materijali povezani sa pravljenjem 'prljave bombe'“, saopštila je agencija.

Ističe se da su njeni stručnjaci redovno obilazili objekte, te da prilikom posete jednog od njih pre mesec dana nije otkrivena nikakva neprijavljena nuklearna aktivnost ili materijali.
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi će kasnije u toku nedelje predstaviti prve zaključke o proveri u ukrajinskim objektima.
Kako je ranije saopštio stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, proveravaće se Institut za nuklearna istraživanja u Kijevu i Državni rudarsko-prerađivački kombinat u Žoltim Vodama.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
Šta je „prljava bomba“, ko sve može da je napravi i zašto se tako zove, otkriva nam Ljubinka Milinčić.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
RUSIJA
Rusija u SB UN: Ne ignorišite pretnju, sprečite užasni scenario sa „prljavom bombom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala