- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljena zajednička izjava Putina, Pašinjana i Alijeva o Karabahu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaTrilateralni pregovori Putina, Alijeva i Pašinjana u Sočiju
Trilateralni pregovori Putina, Alijeva i Pašinjana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin, lider Azerbejdžana Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan u zajedničkoj izjavi istakli su važnost aktivne pripreme za zaključivanje mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana. Dokument je objavljen na sajtu Kremlja nakon trilateralnog samita u Sočiju.
Strane su potvrdile svoju posvećenost strogom poštovanju svih prethodno postignutih sporazuma u ​​interesu sveobuhvatne normalizacije azerbejdžansko-jermenskih odnosa, obezbeđivanja mira, stabilnosti, bezbednosti i održivog ekonomskog razvoja Južnog Kavkaza. Takođe je dogovoreno da se ulože dodatni napori u cilju hitnog rešavanja preostalih zadataka, uključujući i humanitarna pitanja.
Konstatujući ključni doprinos ruskog mirovnog kontingenta u osiguravanju bezbednosti u zoni svog razmeštanja, istaknut je značaj njegovog napora za stabilizaciju situacije u regionu.
Takođe je dogovoreno da se strane uzdrže od upotrebe sile ili pretnje njenom upotrebom, razgovaraju i rešavaju sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom iz Alma Ate iz 1991. godine.
Istaknut je značaj aktivne pripreme za zaključivanje mirovnog sporazuma između Republike Azerbejdžan i Republike Jermenije u cilju postizanja održivog i dugoročnog mira u regionu. Dogovoreno je i da se nastavi traganje za obostrano prihvatljivim rešenjima. Ruska Federacija će u tome pružiti svu moguću pomoć.
Strane su akcentovale značaj stvaranja pozitivne atmosfere između Azerbejdžana i Jermenije za nastavak dijaloga između predstavnika javnosti, stručnih zajednica i verskih lidera uz pomoć Rusije, kao i pokretanje trilateralnih međuparlamentarnih kontakata u cilju jačanja poverenja između naroda dveju zemalja.
Lideri Republike Azerbejdžan i Republike Jermenije pozdravili su spremnost Ruske Federacije da nastavi da na svaki mogući način doprinese normalizaciji odnosa između Bakua i Jerevana, obezbeđuje stabilnost i prosperitet na jugu Kavkaza.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
RUSIJA
Putin: Dogovorena zajednička izjava o Karabahu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala