- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Dogovorena zajednička izjava o Karabahu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Rusija, Jermenija i Azerbejdžan dogovorile su zajedničku izjavu o Karabahu, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon trilateralnog sastanka u Sočiju sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.
Putin je istakao da će Rusija učiniti sve za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana kako bi se okočao sukobb.

„Danas smo dogovorili zajedničku izjavu. Moram iskreno da kažem: nije sve dogovoreno, neke stvari su morale da se izbace iz teksta koji su prethodno pripremili stručnjaci“, istakao je Putin.

Ipak, kako je objasnio, to stvara uslove za dalje korake ka rešavanju situacije u celini.
Moskva će učiniti sve da se postigne konačno i sveobuhvatno rešenje odnosa između Bakua i Jerevana, naglasio je ruski predsednik.
Putin, Alijev i Pašinjan sastali su se radi rešavanja situacije u Nagorno-Karabahu.
Kako je naveo Putin, samit o Karabahu pokazao je da strane mogu da se dogovaraju o budućnosti, kao i da su svi zainteresovani za normalizaciju odnosa.
Ruski lider je dodao da Rusija ostaje u kontaktu sa Jermenijom i Azerbejdžanom kako bi nastavila dijalog i stavila tačku na sukob u ovom regionu.
Putin je dodao da je sastanak sa Pašinjanom i Alijevom, koji je trajao više od dva sata, bio koristan, kao i da je stvorena atmosfera za buduće dogovore.
„On (sastanak) je, po mom mišljenju, stvorio veoma dobru atmosferu za buduće moguće dogovore o nekim principijelnim pitanjima“, primetio je ruski lider.
Putin je takođe zahvalio Pašinjanu i Allijevu što su pristali da dođu u Rusiju na pregovore.
Ovom sastanku su prethodili bilateralni susreti Putina sa Alijevom i Pašinjanom.
Pašinjan je ranije izjavio da je spreman da prihvati i potpiše u Sočiju dokument koji će činiti osnovu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom. Prema njegovim rečima, reč je o usvajanju u trilateralnom formatu dokumenta o postizanju dogovora na osnovu 15 tačaka.
Krajem septembra 2020. u Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
U sredu 3. avgusta 2022. došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Ministarstvo je dodalo da komanda ruskog mirovnog kontingenta, zajedno sa predstavnicima azerbejdžanske i jermenske strane, preduzima mere za stabilizaciju situacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala