- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije: Obustavlja se kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaLuka u Sevastopolju
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Dok se ne razjasni situacija sa terorističkim napadima Ukrajine u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru biće obustavljeno, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Dok se ne razjasni situacija oko terorističke akcije Ukrajine izvršene 29. oktobra protiv vojnih i civilnih brodova u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom, predviđenim Crnomorskom inicijativom je obustavljeno“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, precizira se da je kretanje brodova bezbednosnim koridorom u Crnom moru nedopustivo, jer ga Kijev koristi za borbena dejstva protiv Rusije.
Takođe se dodaje da ne može biti reči o bezbednosnim garancijama u okviru Crnomorske inicijative pre nego se Kijev obaveže da neće koristiti maršrutu u vojne ciljeve.
Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće, ističe se u saopštenju.
Ministarstvo dodaje da je o stavu Moskve o Crnomorskoj inicijativi informisan Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, kao i Savet bezbednosti UN.
Navodi se da ruska strana računa na saradnju UN u dobijanju garancija da Ukrajina neće koristiti koridor i ukrajinske luke, koje su predviđene za izvoz poljoprivrednih proizvoda, za borbena dejstva protiv Rusije.
Prethodno je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.
Takođe, ranije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao danas telefonom sa svojim turskim kolegom Hulusi Akarom o pitanju obustavljanja učešća ruske strane u prehrambenom sporazumu.
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Kijev pod zaštitom koridora za izvoz žita izveo napad na Sevastopolj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala