- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: Kijev pod zaštitom koridora za izvoz žita izveo napad na Sevastopolj

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaLuka u Sevastopolju
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
Pratite nas
Moskva je zvanično obavestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se povlači iz crnomorskih prehrambenih inicijativa (prehrambenog sporazuma), navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.
Pismo je uputio stalni predstavnik Rusije u organizaciji Vasilij Nebenzja.

„Zbog napada Oružanih snaga Ukrajine, Rusija ne može da garantuje bezbednost civilnih brodova koji plove u okviru gore navedenih inicijativa. Stoga ruska strana od danas obustavlja inicijativu na neodređeno vreme“, navodi se u pismu.

Kako je istakao Nebenzja, napadnuti brodovi i infrastruktura u vodama Sevastopolja korišćeni su za funkcionisanje humanitarne rute za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Prema rečima stalnog predstavnika, napad je izveden pod zaštitom bezbednosnih koridora, predviđenih za sprovođenje takozvane crnomorske inicijative.
Rusija je juče saopštila da obustavlja učešće u prehrambenom sporazumu zbog terorističkih napada koji su se dogodili u vodama kod Sevastopolja.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
RUSIJA
Britanija učestvovala u organizaciji napada na gasovode "Severni tok" i na Sevastopolj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala