- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Japan odlučio da ostane u projektu „Sahalin-1“

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Japana
Zastava Japana - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Japan će i dalje učestvovati u projektu „Sahalin-1 “, jer su mu potrebne stabilne isporuke energenata, objavilo je izdanje „Nikei“, ne precizirajući svoje izvore.
„Japanska Vlada je odlučila da produži svoje učešće u ruskom naftno-gasnom projektu 'Sahalin-1', na čijem je čelu ranije bila kompanija ‘Ekson’, kako ‘Nikea’ saznaje, jer Japan želi da obezbedi stabilne isporuke energenata, uprkos međunarodnim sankcijama, kojima je Moskva izložena“, prenosi izdanje.
U objavi se dodaje da 95 odsto nafte koju Japan uvozi potiče sa Bliskog Istoka, pošto Tokio smatra da je učešće u ruskim projektima neophodno za očuvanje stabilnosti u snabdevanju.
Izdanje ističe da će japanska kompanija „Sodeko“ doneti konačnu odluku o nastavku učešća u projektu nakon razmatranja pitanja sa kompanijama „Itochu“, „Japan Petroleum Exploration“i „Marubeni“, koje su akcionari u konzorcijumu zajedno sa japanskom Vladom.
Ranije je na osnovu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina Vladi Rusije naloženo da fomira rusko društvo sa ograničenom odgovornošću, odnosno, operatora projekta „Sahalin-1“ na koga će preći prava i obaveze kompanije „Ekson neftegas ltd“.
Krajem septembra, gubernator Sahalinske oblasti Valerij Limarenko, govoreći na Dalekoistočnom energetskom forumu, saopštio je da je proizvodnja nafte i gasa na projektu „Sahalin 1“ prekinuta.
On je podsetio da je kompanija „Ekson neftegas ltd“ u aprilu obavestila o smanjenju obima proizvodnje, pozivajući se na okolnosti više sile.
„Ekson neftegas ltd“ je filijala američkog naftnog i gasnog giganta „Ekson mobil“. Početkom marta korporacija je objavila da namerava da se povuče iz projekta „Sahalin 1“.
Ovaj projekat se realizuje pod uslovima sporazuma o podeli proizvodnje. Prethodni operator projekta „Ekson neftegas ltd“ imao je 30 odsto udela, dok trenutno kompanija „Rosnjeft“ ima 20 odsto, japanski „Sodeko“ – 30 odsto, a indijski „ONGC“ 20 odsto.
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SVET
Japan ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala