Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija će podvući svoje crvene linije

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiloš Vučević
Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Srbija će dati konstruktivan odgovor na francusko-nemački predlog za KiM i podvući crvene linije preko kojih neće preći, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.
„Mogu da kažem da oni nama nisu dali časa da se čuju naši stavovi i mišljenje, stoga će naš odgovor biti koncipiran da mi insistiramo da se nastave razgovori, a ne da se stavi neki dokument na sto po principu „uzmi ili ostavi“. Nemoguće je za nas da albanska strana dobije sve, a Srbija ništa“ rekao je Vučević na TV Insajder.
Vučević, novoizabrani potpredsednik Vlade, ministar odbrane, član Saveta za nacionalnu bezbednost, kaže da Srbija radi sve da očuva mir i ako je do Srbije, pa i Srba sa KiM, sve će biti mirno.
U toj funkciji je i jačanje Vojske Srbije koje, kako kaže, planira da nastavi i u tom smislu je ponosan što će upravo ova Vlada omogućiti povećanje plata od 25 odsto za oficire i deo civilnog osoblja u službi Vojske Srbije.
Na pitanje da li se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost održanoj u četvrtak razgovaralo o upotrebi Vojske, a imajući u vidu da je predsednik Srbije nakon sednice bezbednosti citirao upravo deo Rezolucije 1244 i to deo o povratku srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, Vučević kaže da su razmatrane sve opcije za zaštitu stanovništva na KiM.
„Srbija ne želi nikakve ratove, sukobe. Srbija smatra da je bolje i hiljadu puta se sastati i razgovarati, pričati, biti za stolom, a ne u rovovima. Nemamo nameru i želju da vodimo ratove. Ali da još jednom podvučemo to što mi pričamo o miru i stabilnosti, ne znači da smo slabi i neodlučni“, rekao je on.
Vučevic je dodao i da je danas u međunarodnim odnosima „festival licemerja“.
„Ceo svet priča o teritorijalnom integritetu, o neprovredivosti granica Ukrajine. Zar je normalno da se Srbiji nameće da su samo naše granice povredive, ili da se u nekim dokumentima kaže da su granice nepovredive ali nakon rušenja srpskih granica“, kaže Vučević.
Na pitanje da li je usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU i uvođenje sankcija Rusiji jedno od težih pitanja za novu Vladu, Vučević je odgovorio da mu nije jasno zašto se u Srbiji svaki dan postavlja pitanje uvođenja sankcija, „kao da sami sebi treba da otežamo položaj“.
„Mi imamo zaključke koje je definisao Savet za nacionalnu bezbednost i Vlada Srbije i držimo se njih. Ako dođe do promene stavova, javnost će biti obaveštena. U ovom trenutku Vlada ne razmatra uvođenje sankcija Rusiji“, naveo je on.
Vučević je rekao da se od Srbije traži da sprovede „dva suprotna procesa“, da podrži nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, a da istovremeno odrekne dela svoje teritorije.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SRBIJA
Vučić poručio: Izvinite, „Kurti plus“ i „Ahtisari minus“ planove - Srbiji nećete prodati!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala