Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio: Izvinite, „Kurti plus“ i „Ahtisari minus“ planove - Srbiji nećete prodati!

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pritisci na Srbiju da rastu jer svi žele kraj sage o Kosovu i neće birati načine ni sredstva da do tog rešenja dođu. Zapadu je poručio da Srbiji ne može da proda „Kurti plus“ ili „Ahtisari minus“ plan.
„Situacija oko Kosova i Metohije je komplikovana u političkom i bezbednosnom smislu. Pritisci na Srbiju će da rastu zbog toga što svi žele kraj te sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima i svima drugima koji se pozivaju na to. Svi se sve češće pozivaju na kosovski presedan i zapadnim silama je stalo da reše to što pre. Neće birati načina i sredstva da do toga dođu“, naglasio je Vučić za Prvu televiziju.
Odgovarajući na pitanje da li može doći do eskalacije u regionu rekao je:
„Ima mnogo tačaka rizika, ali naše je da se izborimo za mir i to radimo, ne treba da paničimo ali moramo da budemo spremni na svaku vrstu provokacije“.
On je dodao da situacija nije mnogo lakše ni u Republici Srpskoj i celoj BiH.
Vučić je naveo da misli da nije realno da se pitanje Kosova i Metohije reši za nekoliko nedelja, i da je prvo neophodno ispuniti ono što je dogovoreno — stvaranje Zajednice srpskih opština.
„Videli smo šta je objavio ‘Albanijan post’. Želim ljudima da objasnim šta je u pitanju, da vide kakvi su pritisci prema nama. Ja nemam nikakav račun u inostranstvu, moj otac ima u BiH. Ja nemam na Zapadu ništa, nemaju čime da mi prete. Mogu da mi govore da će me srušiti sa vlasti. Oni meni nikada ne prete, već našoj zemlji. Eto, recimo ta ‘teška batina’. Kada su prvi put došli kod mene predstavnici (Emanuel) Bone i (Jens) Pletner, primio sam ih, bio je i (Miroslav) Lajčak sa njima, i kao da sam znao, odbio sam da primim taj papir, a znao sam da će Albanci da ga objave“, rekao je Vučić.
On je ukazao je potom taj papir objavljen u „Albanijan postu“, i da je svima jasno ko je prekršio dogovor.
„A onda vidim večeras da je Kvinta tražila hitan prijem kod mene. Pretpostavljam da će nam doneti ono što su Albanci već objavili. Da mi do 24. februara moramo da dogovorimo sve. Prepoznao sam i ja simboliku datuma (kada je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini). Vidite da je tekst, sa ovlašćenjima koje ima ZSO, predložile nemačke organizacije koje su u Beogradu imale sastanak sa predstavnicima nekih domaćih organizacija. Jasno je da će da traže neku vrstu rešenja, i ne treba ništa odbijati unapred, ali ono što sam ja do sada video je veoma teško za Srbiju. Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu“, kazao je Vučić.
On je dodao da očekuje da će ambasadori Kvinte nešto sutra mu uruče, ali da se nada da nije ono što je objavio „Albanijan post“.
Vučić dodaje da se u tom tekstu preti "teškom batinom" za "ometajuću stranu", i rekao da je ova zemlja 1999. godine dobila najtežu moguću batinu.
"I sada pretite Srbiji novom batinom. Nije dovoljno što ste nam uzeli 13 odsto teritorije. Sada ćete zbog svojih grešaka iz tog perioda, a koje morate da opravdate, ponovo da pretite batinom. Ja se nadam da je to mišljenje nekog albanskog autora u toj novini, a ne zvanična poruka. Biće teško pristojno odgovoriti na to", naglasio je.
Vučić je rekao da sada imamo dupli pritisak - sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija i dodao da se Zapad koristi odvratnom sintagmom govoreći da su na "pravoj strani istorije".
"A kada im to kažete pravite problem. Pa ja gledam, bolje sebi da pravim problem, ali da Srbiju sačuvamo od svih udara. Sad, dokle ćemo moći - videćemo", naveo je.
On je dodao da Zapad ima problem jer postoji mala zemlja protiv koje su oni prekršili sva pravila.

"Njima je jedini izlaz da se postigne bilateralni sporazum Beograda i Prištine, ali ja moram da vidim nešto bolje od ovoga što je ponuđeno. Izvinite, ‘Kurti’ plus ili ‘Ahtisari’ minus plan ne možete da nam prodate", istakao je predsednik.

Vučić je rekao i da ne beži od odgovornosti i da o ostavci može da razmišlja ako treba da, kako je naveo, kupi vreme za Srbiju.
„U ovom trenutku imam na istorijskom maksimumu podršku građana Srbije. Mi smo za 10 godina uradili više nego drugi za 100 godina. Ostaće iza mene bolnice, pruge, stadioni, Hram Svetog Save, muzeji... Plate su skočile na 720 evra, to je skok od 120 odsto za 10 godina. Minimalac sa 15.000 povećan na 40.000 dinara. To su velike stvari“, rekao je Vučić i dodao:
„O ostavci mogu da razmišljam zbog države, da nam kupim vreme kako bi se pronašlo rešenje. Ali u ovom trenutku ja ga ne vidim. Spreman sam da razgovaram, ali nam nisu dali šansu“.
Govoreći o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da srpsko-srpskih sukoba ne može i ne sme da bude. To je moja poruka političarima u RS, rekao je on.

„Biće spremni da nam ponude brz pristup EU“

Vučić je rekao da ne može da govori o detaljima nemačkog i francuskog predloga za Kosovo i Metohiju sve dok ne dobije potvrdu da može to da objavi, ali da je siguran da što vreme bude više odmicalo da će biti spremni da nam ponude vrlo konkretan pristup EU i to u kratkom periodu.
On je dodao da se u tom predlogu ne pominje neki konkretan datum, već samo evropska perspektiva.
Na pitanje šta znače najave da će, ako strane u dijalogu Beograda i Prištine odbiju da idu ka konačnom pomirenju, zapadne sile preduzeti alternativni scenario gde bi proces u potpunosti preuzele u svoje ruke, Vučić je rekao:
„Tako da će da nas nateraju da prihvatimo, čak i ako ne želimo to, kako drugačije nego pretnjom silom, nema tu filozofije“.

"NATO stvara ozbiljnu vojsku lažne države"

Vučić je rekao da NATO zemlje stvaraju ozbiljnu vojsku lažne države, i da rade sve što je suprotno Povelji UN i Rezoluciji 1244.
"Nigde ne postoji ‘kosovska vojska’ u pravnim aktima UN. A pravdaju se time da je (tzv.) Kosovo od 2008. godine za njih suverena država, i da ih baš briga. Meni je smešna priča da mi spremamo agresiju, svi znaju da je to laž. Ali je to deo narativa na koji moramo da se naviknemo, zato što je Srbija slobodna zemlja", kazao je on.

"Ono što kažem Amerikancima, kažem i Rusima"

Odgovarajući na pitanje o medijskim navodima da je skrivan dolazak u Srbiju zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška, Vučić je rekao da Gruško nije pod sankcijama nigde u svetu, i da je došao ovde na konsultacije sa ruskim ambasadorima iz celog regiona, pošto u drugim zemljama ne može to da uradi.
"I sada kažu krili smo nešto. Došli su redovnim avionom, video se i sa Selakovićem, koji mu je poželeo dobre susrete. Ja nisam imao formalni susret, već smo imali neku vrstu radnog doručka, pošto tog čoveka dugo poznajem. I sada ljudima želim da kažem, određeni mediji su preneli da je ‘Vučić rekao Grušku da je Srbija pod velikim pritiscima’. Sve što kažem vama, Amerikancima, kažem i Rusima. Postavlja se pitanje, da sam ja hteo da sakrijem susret sa njim. Što bih ja želeo to da sakrijem. Pa možda, da bih sačuvao Srbiju. Pa što ste me onda denuncirali, predsednika svoje zemlje", zapitao je predsednik.

"Srbija pamti šta je Moskva uradila 2015. godine"

Vučić je, govoreći stavu Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, naglasio da će dokle god ne postoji egzistencijalna ugroženost za Srbiju i građane, voditi politiku koja je određena na Savetu za nacionalnu bezbednost.
"Ako se nešto promeni, otvoreno ćemo reći građanima sve. Ponosan sam što 240 dana vodimo samostalnu politiku", rekao je Vučić.
Dodao je da Srbija nije ništa dužna Rusiji, ali da pamti šta je Moskva uradila 2015. godine, i da pamti kako Rusija i Kina čuvaju integritet Srbije u UN.
"Ali to nije moj odgovor. Mi to radimo zato što imamo poštovanje prema sebi. Ja ne tražim razloge za uvođenje sankcija Rusiji, Ja tražim moralnu, pravnu, besprekorno čistu poziciju za zemlju koju volim najviše. Tražim poziciju za Srbiju. Mi smo bili pod sankcijama decenijama", istakao je on.
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SRBIJA
„Sve je rešeno, dogovor za Prištinom za par nedelja“! Šta Zapad pokušava tim brutalnim lažima?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala