Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Sve je rešeno, dogovor za Prištinom za par nedelja“! Šta Zapad pokušava tim brutalnim lažima?

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Eskobarova poseta Srbiji i uverenje da nas do potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine dele ne godine, već nedelje, pusta je želja i psihološki pritisak na Srbiju. U toj paleti hibridnog rata su i glasine da je sve rešeno, da je Beograd odlučio da uvede sankcije Rusiji i da se odriče Kosova. Taktike se menjaju ali strateški cilj Zapada ostaje isti.
Ovako poruke koje je u Beograd doneo specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar komentariše Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Aleksandra Vučića i Gabrijela Eskobara
Sastanak Aleksandra Vučića i Gabrijela Eskobara - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Sastanak Aleksandra Vučića i Gabrijela Eskobara
Poseta Srbiji kao i izjave koje prate Eskobarove diplomatske aktivnosti deo su, smatra Mitić, brutalnih pritisaka političkog Zapada na Srbiju.

Trik predlog kao uvertira u integraciju Kosova u EU

U ovom slučaju, precizira naš sagovornik, radi se o trik predlogu Nemačke i Francuske po kojem Beograd ne treba odmah da prizna nezavisno Kosovo, već prvo da prihvati realnost njegovog postojanja a zatim kroz Sporazum o stabilizaciji omogući članstvo u međunarodnim organizacijama. Nakon toga bi, ideja je autora ovog predloga, pet država nepriznavača iz EU i iz NATO trebalo da daju zeleno svetlo za integraciju Kosova u EU i NATO.
© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD

„Eskobar je prilikom posete Prištini otkrio da je cilj SAD članstvo Kosova u NATO, a nešto kasnije, ukoliko je to moguće, i Srbije, što je nemoguće ostvariti bez sporazuma o normalizaciji. Sporazum nije direktno priznanje već vrsta uvertire kojom bi Kosovo postalo članica NATO i bez ikakvih uslovljavanja zemalja nepriznavača, ušlo u evropske integracije. Po sredi jeste taktika koja otkriva strateški cilj - da Kosovo u potpunosti bude legitimisano i legalizovano u međunarodnoj zajednici.“

Pritisci se intenziviraju

Poruka Eskobara da ima saznanja da se dijalog Beograda i Prištine bliži kraju kao i navodni dokument „predsporazuma“ koji je „procurio“ u albanski medijski prostor, a u kojem se 24. februar pominje kao datum prvog dogovora, treba, uveren je Mitić, posmatrati u kontekstu sveobuhvatnog, frontalnog i bočnog i hibridnog pritiska koji Zapad vrši na Srbiju i srpski narod, i po pitanju RS, i po pitanju Kosova, i po pitanju uvođenja sankcija protiv RF.

„Ušli smo u period veoma intenzivnog pritiska koji je uslovljen s jedne strane intenziviranjem sukoba oko Ukrajine, odnosno geopolitičkog sukoba između RF i NATO, a s druge strane činjenicom da se u Srbiji očekuje formiranje nove vlade. U tom kontekstu smo imali čitavu paletu foruma na kojima je vršen brutalan pritisak na Srbiju. To smo videli u Pragu, na samitu tzv Evropske političke zajednice, u izveštajima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, a sada sledi Berlinski proces“.

Spisak želja i interesa

Reč je, objašnjava Mitić, o čitavom nizu instrumenata za pritisak da se Srbija odrekne Kosova, da se RS integriše u BiH, da se Rusija izbaci sa Balkana, da Srbija uđe u NATO. Sve je to, smatra, spisak želja i interesa političkog Zapada u celini.
CC0 / Marijanana / Zastave SAD, Rusije i Srbije
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Zastave SAD, Rusije i Srbije

„Postoje konkretne mere pritisaka koji se vrše i čija je implementacija u neku ruku već i počela. Setimo se priča za naftovod Janaf, rusku naftu, pa priče oko usklađivanja sa viznom politikom EU, i na dalje. Sve se čini kako bi se Beograd integrisao u zajedničku politiku EU i SAD“.

Štap i na njemu mršava šargarepa

Ulazimo u fazu, upozorava Mitić, u kojoj se koriste štapovi s tim što su šargarepe vrlo mršave. Koliko će se pritisci intenzivirati u narednom periodu ostaje da se vidi, ali zasad po onome što smo mogli da čujemo ostaje, napominje naš sagovornik, vrlo čvrst stav Beograda da ne prihvata ta uslovljavanja.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva
Gabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Gabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva

„Razumljivo je da takve poruke dolaze od strane ljudi kao što je Eskobar jer njegov posao i jeste da obezbedi nezavisno Kosovo i izbaci Rusiju sa Balkana. Koliko je to ostvarivo je drugo pitanje. Po meni nije, jer se čini da postoji prostor da se Beograd odupre takvim pritiscima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala