- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putinove poruke – „municija“ za one snage u SAD koje imaju dovoljno razuma da primire stvari

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Poruke koje je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao sa međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, naročito imajući u vidu da one stižu uoči novembarskih izbora u SAD, mogu da budu municija za one snage u Americi koje shvataju situaciju i imaju dovoljno razuma da primire stvari, ocenjuje istoričar i spoljnopolitički analitičar Dragomir Anđelković.
Ruski lider je na „Valdaj“ forumu između ostalog rekao da je Zapad „nesposoban da sam upravlja čovečanstvom, ali očajnički pokušava da to učini“, sa čime „većina naroda u svetu više ne želi da se miri“. On je istakao i da će Zapad i novi centri multipolarnog sveta morati da započnu ravnopravan razgovor o zajedničkoj budućnosti, i - „što pre to bolje“.

„Municija“ za snage razuma u SAD

Na pitanje da li su u Americi čuli Putinove poruke i kako bi na njih mogli reagovati, Anđelković kaže da Vašington jako dobro zna kako stvari stoje, budući da su SAD i izazvale sadašnje stanje.
„Amerika nikada nije želela partnerski odnos sa Rusijom, već je nameravala da je pokori. Vašington je Hladni rat doživeo kao svoju pobedu, a ne kao odustajanje Sovjetskog Saveza od komunizma i stvaranje nove Rusije koja nema nikakve veze sa tim nasleđem. Oni su odbacivali svaki pokušaj Rusije da se prikloni Zapadu, baš kao i svaki pokušaj Rusije da lansira neki model kolektive bezbednosti. Dakle, ovde se ne radi o tome da Zapad treba to da čuje, već o tajmingu ovih poruka jer u Americi idu novembarski izbori“, kaže naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, posle američkih izbora vrlo je verovatno da će u Senatu Trampova struja imati ako ne većinu, onda značajan uticaj u okviru republikanske većine.
„To onda otvara prostor za dijalog i Putinova poruka o neophodnosti da se razgovara je u tom smislu važna. Mislim da Putin ovo radi u dva koraka, a ovaj prvi korak je upućen američkoj javnosti, odnosno onim snagama u Americi koje su spremne da pregovaraju, da im se stvori osnov da se u narednom periodu bore da tako nešto postane i američka zvanična politika“, smatra Anđelković.

Geopolitički razum naspram isključivosti

Potrebno da, uveren je u naš sagovornik, da u Americi dođe do sazrevanja atmosfere da je neophodno da sednu za sto sa Rusijom i razgovaraju, jer je ovo što sada imamo guranje celog sveta, pa i samih Sjedinjenih Država, u propast:
„Mislim da posle izbora postoji šansa da nove snage u Senatu i Kongresu pokrenu takvu akciju, što bi dovelo i do promene politike Bele kuće, ne zato što ona to želi, već zato što će biti pritisnuta „iznutra“. Važno je da američka polarizacija dobije i tu dimenziju – da jedni budu na liniji geopolitičkog razuma, dok su drugi na liniji geopolitičke isključivosti, i već u takvim okolnostima ta američka dubinska podela može da dovede do toga da i ova esktremistička strana bude „ukroćena“. Naprosto, da veći deo Amerike polako zahteva da se sedne za pregovarački sto, a ne da se srlja u propast“.
Na pitanje zašto američka strana uporno insistira na tome da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje, iako je Moskva to više puta demantovala, Anđelković podseća da je Amerika bila ta koja je bacila dve atomske bombe na Japan, iako na to nije bila primorana. Takođe, dodaje, tokom Korejskog rata Amerikanci samo što nisu bacili atomsku bombu na Kinu, a od toga se odustalo u poslednjem momentu.
„Imali smo i legitimno razmeštanje sovjetskih raketa tokom kubanske krize, što je bio odbrambeni potez jer je Amerika to već radila u Turskoj i na drugim mestima, koje je Vašington maltene iskoristio kao povod za rat. Dakle, Amerika je ta koja je više puta dovela svet do nuklearne krize ili ju je čak izazvala, a sada prete svima da će Rusi izazvati nuklearni rat. To je prazna priča jer dok Amerikanci pričaju o ruskoj opasnosti, zapravo oni drže prst na nuklearnom dugmetu. U krajnjoj liniji to je i njihova najbliža saveznica, dojučerašnja britanska premijerka Liz Tras i rekla - da bi ga lako upotrebila. Sve je to, uostalom, Putin istakao tokom svog govora“, zaključuje Dragomir Anđelković za Sputnjik.
Nema nikakvog smisla da Rusija upotrebi „prljavu bombu“ u Ukrajini, tu provokaciju priprema Kijev, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na na forumu “Valdaj”. On je rekao i da Rusija ne izaziva zapadne elite, već brani svoje pravo na postojanje i slobodan razvoj. „Pritom, mi ne nameravamo da postanemo neki novi hegemon“, poručio je ruski predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
RUSIJA
„Sledi najvažnija i najopasnija decenija“: Glavne poruke Putina sa foruma „Valdaj“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala