- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nemački predsednik poručio građanima: Pomirite se, antiruske sankcije imaju svoju cenu

© Sputnik / Mihail Markiv / Uđi u bazu fotografijaFrank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je priznao da antiruske sankcije imaju svoju cenu i za Nemačku, ali da smatra da su neizbežne.
„Ovaj rat se odražava i na nas, a bez ekonomskog pritiska na Rusiju se ne može. To je moj odgovor onima koji me pitaju zašto moramo da nosimo breme rata u drugoj zemlji“, objasnio je Štajnmajer tokom obraćanja građanima Nemačke.
Prema njegovim rečima, često u Nemačkoj čuje pitanja poput: „Zar sankcije više ne škode nama?“, „Zar ne možemo jednostavno da ih pustimo na miru?“.
„Ova pitanja često čujem u poslednje vreme i ne želim da ih ignorišem, jer su strahovi koji se kriju iza njih, realni. Moramo odgovoriti na njih. Sankcije, prekid kontakata, isporuke oružja za rat koji besni: sve to nije svakodnevica, sve to se ne poklapa sa našim zamislima o mirnom suživotu. Ali, mi ne živimo u idealnom svetu, već u sukobu. Zbog toga su nam potrebna sredstva sukoba“, pojasnio je Štajnamjer.
On je dodao da sankcije imaju svoju cenu, uključujući i za Nemačku.
Predsednik je poručio građanima da će morati da se pomire sa ograničenjima zbog krize narednih godina i nauče da budu skromni.

Nuklearna eskalacija mora biti sprečena

Štajmajer je još istkao da je u interesu Nemačke da se „oslobodi zavisnosti od režima koji uvodi tenkove u susednu državu i koristi energiju kao oružje“.
„U našim je interesima da se zaštitimo i umanjimo svoju ranjivost“, smatra nemački predsednik.
On je takođe naglasio da Nemačka živi u uslovima sukoba i on se tiče stanovnika njegove države.

„Ali, za mene nije manje važno to što naša zemlja nije u ratu. Mi ne želimo da se to promeni. Širenje rata, čak i nuklearna eskalacija moraju biti sprečeni“, zaključio je Štajnmajer.

Nemački predsednik je prethodno istakao da se Nemačka i Rusija nalaze na suprotnim stranama, a stari snovi o zajedničkom evropskom domu su se srušili.
Angela Merkel i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Doslednost ili taktika: Zašto se Angela Merkel često oglašava o ukrajinskoj krizi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala