- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako je srpski grof spasio Petra Velikog i uticao na tok istorije

© Sputnik / Valentina BulatovićPromocija romana „Dubrin grofa Save Vladislavića“ na Sajmu knjiga u Beogradu
Promocija romana „Dubrin grofa Save Vladislavića“ na Sajmu knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Sava Vladislavić Raguzinski, čuveni srpski grof i savetnik Petra Velikog, bio je jedan od onih pojedinaca koji su uspeli da utiču na tokove istorije. Da nije bilo njega, ko zna kakva bi bila sudbina i ruskog vladara, i Rusije, i Evrope, istakao je autor romana „Dubrin grofa Save Vladislavića“ Velimir Ivanović.
Drugo, dopunjeno izdanje romana predstavljeno je u petak na ruskom nacionalnom štandu na Sajmu knjiga u Beogradu, u sklopu obeležavanja velikog jubileja – 350. godišnjice rođenja Petra Velikog.
Roman je, kako je rekao autor, nastao na osnovu biografije grofa Save iz pera Jovana Dučića, ali i na osnovu gotovo 12.000 stranica arhivskog materijala koji je godinama proučavao pre nego što je objavio ovo prozno istorijsko štivo.
Sava Vladislavić Raguzinski bio je renesansna ličnost, čovek koji je, krenuvši iz rodne Hercegovine, obišao sve krajeve sveta, od Dubrovnika, Venecije, Rima, Londona, Pariza, preko Moskve i Sankt Peterburga, sve do Kine, u kojoj je imao veliku i značajnu misiju za ruski dvor.
Velimir Ivanović je podsetio na to da je grof Sava u velikoj meri zadužio sopstveni narod, pomogavši da se podigne ustanak u Hercegovini 1711. godine. To je, prema rečima autora romana, datum kada se odigrao istinski prvi srpski ustanak.
Grof Sava je uticao na Petra Velikog da se uključi u oslobađanje pravoslavnih naroda na Balkanu, tako što je pozvao srpske oficire, pukovnika Miloradovića i jednog mladog poručnika, da organizuju ustanak u Hercegovini, vojnički profesionalno.
Tada je bilo oslobođeno veliko područje Hercegovine i Crne Gore, mnogo veće nego 1804. u Šumadiji. Ipak, tekovine ustanka nisu bile trajne, budući da je ruska vojska doživela vojni neuspeh na reci Prut u Ukrajini u borbi protiv turske armije, tako da ustanici nisu mogli dalje da napreduju.
Tada je ponovo grof Sava, kao pregovarač Petra Velikog, uspeo da spasi i samog cara i njegovu vojsku, ispoljivši izuzetnu diplomatsku veštinu.
„Ko zna kako bi danas izgledale i Rusija, i Evropa, i Srbija, pa i ceo svet, da nije bilo grofa Save Vladislavića Raguzinskog, koji je uspeo da ubedi Petra Velikog da s Turcima postigne mirovni sporazum. Ruski car bi, verovatno, bio zarobljen i pogubljen, a samim tim bi i istorija bila drugačija. To samo govori koliko može da bude važna uloga pojedinca u tokovima svetske istorije“, rekao je Ivanović.
On je, takođe, napomenuo da je grof Sava, tokom boravka u Carigradu, razvijao svoje trgovačke poslove, istovremeno razvijajući moćnu obaveštajnu mrežu:
„Grof Sava je, praktično, osnovao rusku spoljnoobaveštajnu službu“, istakao je Ivanović.
Usledila je Savina misija u Kinu, s koje je na ruski dvor doneo veoma detaljne i dragocene informacije o toj zemlji i narodu i uticao na to da Rusija s Kinom sklopi trajni mir.
Jedan od potomaka grofa Save i proučavalac njegovog života Branko Vukomanović je najavio da će uskoro biti objavljen i ruski prevod romana i dodao da je u planu snimanje filma i serije o srpskom grofu, u sprsko-ruskoj koprodukciji.
Sava Vladislavić Raguzinski - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
KULTURA
Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom u Sremskim Karlovcima
Slika Paje Jovanovića Seoba Srba. - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
SVET
Nova Serbia u Donbasu: Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala