- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kad bi Poljska bila objektivna, proglasila bi režim Sjedinjenih država – terorističkim

© AP Photo / Alik KepliczPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Ako bi Poljska i druge zemlje koje ruske vlasti proglašavaju kao „teroristički režim“ objektivno procenile situaciju u svetu onda bi morale da svog gospodara – Sjedinjene Američke Države proglase za terorističku državu, kaže za Sputnjik član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove RF Sergej Cekov.
Prema njegovim rečima, Vašington vodi terorističku politiku, stvarajući terorističke strukture širom sveta i upravo većina grupa koje UN priznaje kao terorističke povezane su sa SAD.
Ruski eksperti rezoluciju poljskog Senata, kojom se ruske vlasti proglašavaju kao „teroristički režim“, nazivaju „rusofobičnom“. Po njihovom mišljenju, Varšava na ovaj način želi da zaoštri situaciju i nađe izgovor za to što je poljska teritorija zapravo postala uporište ukrajinskog sukoba.
„U toku je proces demonizacije Rusije. Rusiju prikazuju kao državu koja je neprijateljski nastrojena prema celom svetu. Zapravo, oni hoće da postignu strateški poraz Rusije, da niko i ne pokuša da postane saveznik Rusije, pa da upitaju, recimo, Kinu i Saudijsku Arabiju kako mogu da imaju odnose sa zemljom – sponzorom terorizma. Odnosno, oni stavljaju znak jednakosti između Islamske države (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i Ruske Federacije“, kaže ruski politikolog Jurij Svetov.
Senat Poljske je jednoglasno, sa 85 glasova, usvojio rezoluciju kojom se vlasti Rusije proglašavaju kao „teroristički režim“ i Senat „snažno osuđuje rusku agresiju u Ukrajini“, pozivajući sve zemlje koje podržavaju mir, demokratiju i ljudska prava da učine isto. Kako stoji u rezoluciji, „Rusija mora biti poražena i lišena mogućnosti da preti svojim susedima“.
„Pogledajte poslednji intervju Blinkena, američkog državnog sekretara – on govori o tome da se epoha Hladnog rata i onoga što se dešavalo posle 1991. godine završilo. Sada se uspostavlja novi svetski poredak, a SAD smatraju da upravo Vašington treba i dalje da ga v predvodi. Kako kažu: ‘Ako mi ne budemo lideri, onda će neko drugi biti’, a taj drugi im ne ide u korist. Tu se misli na Kinu. Govoreći o ovom novom svetskom poretku u kome će SAD biti lider, Blinken kaže da je za njegovo uspostavljanje neophodno naneti strateški poraz Rusiji. Zbog toga žele da se obračunaju sa Kinom i Rusijom“, objašnjava ekspert.
© AP Photo / Saul LoebRusiju proglašavaju za "terorističku državu" zemlje koje uživaju status „najodanijih američkih saveznika“, države koje bespogovorno prate direktive Vašingtona i drže se kursa koji su zacrtale SAD
Kamala Haris i Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Rusiju proglašavaju za "terorističku državu" zemlje koje uživaju status „najodanijih američkih saveznika“, države koje bespogovorno prate direktive Vašingtona i drže se kursa koji su zacrtale SAD

Žele da sude i presuđuju Rusima kao što su presuđivali Srbima

Ovaj potez poljskog Senata teško da će uticati na rusko-poljske odnose koji su ionako na kritično niskom nivou.
Varšava ne samo da osuđuje Moskvu zbog specijalne vojne operacije, već i aktivno učestvuje u sukobu na strani Kijeva. Konkretno, Poljska obučava pripadnike Oružanih snaga Ukrajine, a jedna od operativnih komandi misije EU za obuku ukrajinske vojske biće smeštena u ovoj zemlji.
Pored toga, Poljska je i tranzitna zemlja za snabdevanje Kijeva zapadnim oružjem i prebacivanje plaćenika u Ukrajinu, a postala je i drugi najveći donator Oružanih snaga Ukrajine posle SAD. Varšava je na takvu pomoć Kijevu potrošila oko jedan odsto BDP-a zemlje.
Šef Pentagona Lojd Ostin je nedavno rekao da Poljska igra ulogu ključnog elementa u naporima Zapada da podrži Kijev i „velikodušno“ pruža vojna sredstava.
Komentarišući poziv poljskog Senata upućen međunarodnoj zajednici da pruži podršku Međunarodnom krivičnom sudu, koji istražuje slučajeve odgovornih za zločine u Ukrajini, Svetov kaže da kolektivni Zapad u tome ima „uspešno iskustvo“ stečeno u slučaju Jugoslavije, kada se sudilo Srbima.
Koliko je osuđenih Hrvata koji su počinili prave zločine ili kosovskih terorista? Ko je osuđen? Gotovo niko. Dakle, i u ovom slučaju pokušavaju da sprovedu isto. Ako žele da istražuju ratne zločine u Ukrajini, zašto to ne učine?! Šta radi Ukrajina? Granatira gradove Donbasa i Luganska, kao i Hersonskei Zaporoške oblasti. Zar to nije ratni zločin? Ne, za njih to nije zločin. Za sve to je kriva samo Rusija. Dakle, Rusija ne priznaje nadležnost tog Međunarodnog krivičnog suda. Svi smo mi isti, ali izvinite, uz dužno poštovanje, mi nismo Srbija i nećemo izručiti ljude koje oni žele da osude. Na to nikad nećemo pristati“, naglasio je Svetov.

Kako će Rusija odgovoriti na rusofobičnu rezoluciju

Svetov podseća da su priče o potrebi proglašavanja Rusije kao „sponzora terorizma“ intenzivirane na Zapadu nakon početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, a da Poljska nije jedina zemlja koja je usvojila ovakvu ili sličnu rezoluciju.
Letos je američki Senat usvojio rezoluciju kojom Stejt department poziva da proglasi Rusiju za „sponzora terorizma“, ali Bela kuća nije preduzela taj korak. Moskva je upozorila Vašington da bi u tom slučaju diplomatski odnosi Rusije i SAD mogli da budu prekinuti.
Litvanija je prva država koja je Rusku Federaciju proglasila „terorističkom državom“ nakon zahteva Ukrajine. Letonija je označila Rusiju kao državu koja navodno „podržava terorizam“, dok je Estonija nazvala „sponzorom terorizma“.
Očigledno je da Rusiju proglašavaju kao "terorističku državu" zemlje koje uživaju status „najodanijih američkih saveznika“, države koje bespogovorno prate direktive Vašingtona i drže se kursa koji je zacrtao Vašington.
Svetov podseća da poljska rusofobija ima duboke korene, jer Poljaci vekovima smatraju da umesto Rusije treba da postoji „velika Poljska“, koja bi se prostirala od Baltičkog do Crnog mora.
„Takve su ideje imali, a sada veruju da je došlo vreme istorijskog revanšizma. Pošto SAD više ne žele da stavljaju ulog na Nemačku, smatrajući da je ekonomski konkurent SAD, sada Amerikanci igraju na kartu Poljske u Evropi… Zbog toga naoružavaju i podržaju Poljsku u svakom pogledu. Postoji i još jedna važna okolnost, a to je broj etničkih Poljaka koji živi u SAD, a ta brojka je veoma velika. Ogromnu ulogu u spoljnoj politici SAD odigrao je Zbignjev Bžežinski, čiji je glavni zavet bio - odseći Ukrajinu od Rusije. Oni to i rade, a tu ulogu igra Poljska“, kaže Svetov.
Na pitanje kako bi Rusija mogla da odgovori na ove rusofobične rezolucije, Svetov odgovara:
„Kao što predsednik Putin voli da kaže ‘odgovor će biti asimetričan’. Ne moramo odmah da odgovorimo. To treba uraditi hladne glave, nećemo da se svetimo, ali odgovor će uslediti... Poljska je ostvarila suverenitet nad pojedinim nemačkim teritorijama zahvaljujući Josifu Staljinu, kojeg mrze. Staljin im je dao te zemlje, insistirao je da im se daju. Zašto se ne vratimo pitanju zašto Poljska, ako ne priznaje prethodne sporazume i tvrdi da je bila kolonija Sovjetskog Saveza kada je potpisala sporazum o odbijanju reparacija od Nemačke, ne vrati te teritorije...“, kaže Svetov.
Svetov smatra da ruska Državna duma ne treba da Poljsku proglasi za „sponzora terorizma“, već mora tražiti druge, slabije tačke Poljske koje treba pritisnuti.
Vojna vežba „Branilac Evrope 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
SVET
Poljska: Za potrebe vojske SAD stalno proširujemo infrastrukturu na istoku zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala