- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska: Za potrebe vojske SAD stalno proširujemo infrastrukturu na istoku zemlje

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIVojna vežba „Branilac Evrope 2020“
Vojna vežba „Branilac Evrope 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Poljska konstantno proširuje svoju infrastrukturu za potrebe američke vojske na istoku zemlje, izjavio je vice-premijer i ministar nacionalne odbrane republike Mariuš Bliščak.
„Stalno investiramo u nove objekte za potrebe vojske Sjedinjenih Američkih Država kako bi se obezbedio momentalni transfer velikog broja vojnika preko okeana u slučaju potencijalne pretnje. To je jedna od obaveza američke strane u sporazumu koji je potpisan 15. avgusta 2020. godine“, istakao je Blaščak u govoru pred Sejmom republike.
On je precizirao da je, konkretno, reč o infrastrukturi na istoku zemlje.

„Dodatna sredstva ćemo potrošiti na proširivanje jedinica na istoku naše zemlje. Na teritoriji 18. mehanizovane divizije pojaviće se nove garaže i kasarne. Takođe su u pripremi aerodromi za avione F-35 i poligoni za dejstva dalekometnih artiljerijskih sistema 'Himars'“, pojasnio je poljski vice-premijer.

Zamenik ministra odbrane Marcin Ocepa izjavio je, a prenelo poljsko izdanje dziennik.pl. da Ministarstvo odbrane Poljske reformiše oružane snage u okviru pripreme za verovatni sukob sa Rusijom.
Ranije je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da raspoređuju nuklearno oružje u Poljskoj i zemljama koje su ušle u NATO nakon 1997. godine.
S druge strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Poljska glavni inicijator upotrebe nuklearnog oružja, te da ona provocira SAD na akcije.
Poljska je ušla u Alijansu 1999. godine.
Ranije je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da je razmeštanje američkog nuklearnog naoružanja u Poljskoj otvorena tema.
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
RUSIJA
Poljska se sprema za rat s Rusijom: Istorija nije ničemu naučila poljsku elitu
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Ne širi se Rusija ka granicama NATO zemalja, nego je NATO došao na ruske granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala