- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska se sprema za rat s Rusijom: Istorija nije ničemu naučila poljsku elitu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da poljske vlasti zauzimaju prema Rusiji „besni stav na ivici ludila“, dok je ruski senator Aleksej Puškov poručio poljskim zvaničnicima da izvuku lekcije iz istorije pre nego što počnu da se spremaju za rat sa Rusijom.
"Poljska se sprema za rat sa Rusijom? Istorija ničemu ne uči poljsku elitu“, naveo je Puškov.
Rizik od sukoba između Rusije i Poljske – članice NATO-a, kao i Rusije i NATO-a, postoji s obzirom na agresivnu politiku Poljske i agresivnu politiku alijanse prema Rusiji, upozorava ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Komentarišući ratobornu izjavu zamenika ministra odbrane Poljske Marcina Ocepa, koji je rekao da poljsko Ministarstvo odbrane reformiše oružane snage u okviru pripreme za „verovatni sukob s Rusijom“, Litovkin podseća da je Varšava više puta iskazivala spremnost da izvrši napad na rusku Kalinjingradsku oblast.
„Činjenica da Poljska govori o verovatnoći rata u narednim godinama, ukazuje da se Poljska pretvara u militarizovanu državu. Ta zemlja sve više sredstava izdvaja za oružane snage, kupuje američku vojnu tehniku i trudi se da bude najvažniji saveznik SAD u Evropi i NATO-a. Znamo da se na teritoriji Poljske nalaze američke trupe, američke tenkovske divizije... Na teritoriji Poljske nalaze se i američki protivraketni sistemi „Idžis ašor“ sa lanserima MK-41 na koje se mogu postaviti protivraketni projektili i krstareće rakete dugog dometa „Tomahavk“, što predstavlja direktnu pretnju Ruskoj Federaciji“, kaže ruski ekspert.
Prema njegovim rečima, ruska Kalinjingradska oblast, najzapadnija ruska eksklava u Evropi, stisnuta između Poljske i Litvanije duž Baltičke obale, trn je u oku Zapada, pošto se nalazi između NATO zemalja, što sprečava tu Alijansu da napravi jedinstven front protiv Rusije, tim pre na Baltičkom moru.
„Iz Poljske smo mnogo puta čuli da ta zemlja i njena vojska započinju osvajanje teritorije zapadne Ukrajine, a poljski građani su već podneli 2.000 tužbi protiv Ukrajine, zahtevajući vraćanje njihovih objekata i zemljišta koji se nalaze u zapadnoj Ukrajini, a koji su im oduzeti 1939. godine. A ako krene taj proces restitucije, šta će biti sa Ukrajinom? Usvojen je zakon u Ukrajini koji izjednačava građane Poljske sa građanima Ukrajine. Moguće je da je Varšava spremna da u Ukrajinu pošalje trupe za zaštitu poljskih objekata, pa ako uz ukrajinske trupe tamo budu i poljske, onda će oni postati meta ruskih udara na toj teritoriji, jer ćemo očistiti celu teritoriju Ukrajine od ‘banderovaca’. Dakle, rizik od sukoba je zaista visok“, ocenjuje Litovkin.
Ruski ekspert ističe da Rusija nema nameru da napada Poljsku, nema nikakvih razloga da ugrožava njenu bezbednost, a takav zadatak sebi nije ni postavljala.

„Ne isključujem da će Poljska provocirati Rusiju i biti agresivna prema našoj zemlji, osećajućida joj iza leđa stoje SAD i NATO. To je kao u basni Ivana Krilova ‘Slon i mops’, kada mops (rasa pasa), misleći da je snažan, neprestano laje na slona. Dakle, sve zavisi od ponašanja Poljske“, kaže Litovkin.

© AP Photo / Alik KepliczMinistarstvo odbrane Poljske donelo je odluku o reformisanju oružanih snaga u okviru pripreme za moguć sukob sa Rusijom, koji bi mogao da se dogodi u „narednih tri do deset godina“
Poljski i američki vojnici u NATO vežbi Anakonda u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Ministarstvo odbrane Poljske donelo je odluku o reformisanju oružanih snaga u okviru pripreme za moguć sukob sa Rusijom, koji bi mogao da se dogodi u „narednih tri do deset godina“

Rekordni vojni budžet zbog

Ministarstvo odbrane Poljske donelo je odluku o reformisanju oružanih snaga u okviru pripreme za moguć sukob sa Rusijom, koji bi, po proceni poljskih vojnih zvaničnika, mogao da se dogodi u „narednih tri do deset godina“. Zbog toga vojni resor Poljske, po Ocepinim rečima, sprovodi najambiciozniji program naoružavanja u istoriji.
Troškovi Poljske na vojsku u 2023. godini biće rekordni. Od oko 98 milijardi zlota (20,8 milijardi dolara) predviđenih nacrtom državnog budžeta za sledeću godinu, 30 do 40 milijardi zlota (od 6,4 do 8,5 milijardi dolara) otićiće na prenaoružavanje – tenkove, samohodne haubice, višecevne bacače raketa, dronove i drugo naoružanje. Takođe, Varšava se sprema da poveća brojnost vojske do 300 hiljada vojnika u toku decenije, mada se ranije pominjala cifra i od 400 hiljada vojnika.
Istovremeno, poljski zamenik ministra je istakao da bez obzira na „rekordno naduvani“ budžet za odbranu za sledeću godinu, državnih sredstava za ispunjenje svih planova svejedeno neće biti dovoljno.
Ruski vojni eksperti ocenjuju da Poljska, izražavajući potrebu za preoružavanjem vojske zbog pripreme za „rat sa Rusijom“, zapravo pokušava da ubedi NATO da dodatno ojača svoje istočne granice, kao i da joj isporuči nove količine naoružanja. Sve se to uklapa u opštu evroatlansku koncepciju obuzdavanja Rusije. Tema ruske pretnje i mogućeg ruskog napada na baltičke zemlje i Poljsku veštački se odražava, između ostalog, i da bi se opravdalo postojanje NATO-a i program prisustva NATO-a u istočnom regionu.
„Poljska vojska je prilično jaka po evropskim merilima. Ima dobre, moćne pomorske snage, imaju solidnu tenkovsku vojsku. Štaviše, svoje tenkove T-72 koje su proizvodili po sovjetskoj licenci poslali su u Ukrajinu, a sami su kupili američke tenkove ‘Abrams’ – istina, prilično stare, ali nema veze, bitno je da su ih kupili. Avijacija im takođe nije loša i oslanja se na američke avione F-16. Takođe, kopnene snage Poljske su prilično dobro obučene, mobilisane i utrenirane. Dakle, poljska armija je prilično jaka“, ocenjuje Litovkin.

Poljska i NATO protiv Rusije ratuju tuđim rukama i na tuđoj teritoriji

Ipak, najavljujući moguć oružani sukov sa Rusijom, zamenik ministra odbrane Poljske je napomenuo da će sve zavisiti i od toga kako će se sukob u Ukrajini završiti. Ruski eksperti ne dovode u pitanje ishod ruske specijalne vojne operacije, čiji su glavni ciljevi zaštita stanovništva u Donbasu, denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine.
Istovremeno, Litkovkin napominje da je Poljska faktički već ušla u sukob sa Rusijom, ali to nije ali to nije direktna konfrontacija, već „ratovanje tuđim rukama i na tuđoj teritoriji“.
„Poljska snabdeva Ukrajinu oružjem, samohodnim haubicama, tenkovima i municijom. Dakle, ta zemlja učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini, kao praktično i sve zemlje NATO-a. Jasno je da SAD i NATO ratuju u Ukrajini protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Oni žele da naša specijalna vojna operacija u Ukrajini traje beskonačno kako bi pokušali da nas ekonomski i finansijski iznure, da nam istrebe ljudske resurse itd. Žele da Rusiju predstave kao agresora i da politički neutrališu na svim nivoima“, kaže Litovkin, ističući da su takvi planovi unapred osuđeni na propast.
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Ne širi se Rusija ka granicama NATO zemalja, nego je NATO došao na ruske granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala