- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Kijev treba da odustane od avanture sa „prljavom bombom“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Rusija poziva Zapad da utiče na Ukrajinu kako bi Kijev odustao od avanture sa mogućom upotrebom „prljave bombe“ i nuklearne ucene, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Pozivamo Zapad da utiče na svoje ukrajinske štićenike da odustanu od ove najopasnije avanture. I ne samo ove, već svih onih koraka, mera i dejstava koji su vezani za nuklearnu ucenu, jer sve to dovodi do nepovratnih posledica i moguće masovne pogibije nevinih civila“, istakla je ona.
Zaharova je primetila da radijacija, koja bi mogla nastati nakon eksplozije, nema granica.
„Njoj nisu potrebni pasoši, vize i dozvole. Nemoguće ju je staviti na spisak sankcija i sprečiti je da pređe granicu. Ona je mnogo podmuklija i ni od koga ne traži dozvolu da uđe i kritički utiče na zdravlje ljudi“, dodala je diplomata.
Ona je dodala da je Ukrajina nekoliko meseci granatirala teritoriju Zaporoške nuklearke, a granatiranje ovog civilnog infrastrukturnog objekta, sa stanovišta kijevskih vlasti trebalo je da pokrene lančanu reakciju mera, aktivnosti i koraka sa Zapada, što bi gurnulo svet na ivicu nuklearne katastrofe.
Predsednik Rusije Vladimir Putn - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Amerika koristi Ukrajinu kao udarnu pesnicu protiv Rusije
„Potreban je bio razlog za ubeđivanje, a Zelenski ga je smislio: prvo Zaporoška nuklearka, a posle ‘prljava bomba’. I o tome se izlanuo“, naglasila je portparolka.
Zaharova je istakla da bi Zelenski „ludo želeo“ da započne nuklearni sukob u svetu.
„Podsetiću na citat Zelenskog iz njegove komunikacije… sa zapadnom publikom. Da li se sećate šta je rekao? Ne treba čekati, već izvesti napad, preventivni napad na našu zemlju, govoreći o Rusiji i pozvao je NATO da nanese preventivne udare“, rekla je Zaharova.
Prema njenim rečima, kijevski režim može iskoristiti nuklearnu ucenu kako bi dobio još veću finansijsku i vojnu pomoć od Zapada.
„Finansijsku, uključujući i za sebe, jer im mnogo toga odmah leže na račune, a vojna – kako bi štitili ne narod Ukrajine već sebe, sve više uništavajući samu Ukrajinu“, ocenila je ona.
U ponedeljak je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio da je Ministarstvo odbrane Rusije stavilo u pripravnost snage i sredstva za slučaj eksplodiranja „prljave bombe“ Ukrajine.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, govoreći na Institutu Loi u Australiji putem video-linka, izjavio da NATO treba da izvede „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne napade“. Kasnije je portparol Zelenskog Sergej Nikiforov objasnio da on nije pozvao na upotrebu nuklearnog oružja protiv Moskve, već je mislio na preventivne sankcije.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
O „prljavoj bombi“, koju je Ukrajina spremna da lansira, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Nukelarna elektrana Černobilj - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev već napravio model rakete za provokaciju sa „prljavom bombom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala