- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kijev već napravio model rakete za provokaciju sa „prljavom bombom“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNukelarna elektrana Černobilj
Nukelarna elektrana Černobilj - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Kijevski režim već je završio tehničke pripreme za provokaciju sa „prljavom bombom“, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.
„Stručnjaci ukrajinskog preduzeća 'Južmaš' već su napravili model rakete za kompleks 'Iskander'. Planirano je da se njena bojeva glava napuni radioaktivnim materijalom, a zatim da je snage ukrajinske PVO 'obore' iznad Černobiljske nuklearne elektrane kako bi saopštili da je ruska strana lansirala nuklearni projektil“, rekao je naš sagovornik.
Kako je precizirao, model rakete sistema „Iskander“ napravljen je na bazi projektila raketnog sistema „Točka U“.
„Nakon što 'obore' model rakete, vlasti iz Kijeva nameravaju da pokažu zapadnim i ukrajinskim medijima delove makete i delove elektronike koji navodno pripadaju raketi 'Iskander' kako bi ubedili zapadnu javnost da je kriva Rusija“, saopštio je naš sagovornik.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
Razni izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.
Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
RUSIJA
Rusija: Postoji velika opasnost da Ukrajina upotrebi „prljavu bombu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala