- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Situacija u Ukrajini donekle građanski rat

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin delimično se složio sa konstatacijom da se događaji između Rusije i Ukrajine mogu smatrati građanskim ratom.

Na pitanje da li se specijalna vojna operacija može smatrati „građanskim ratom“, Putin je odgovorio „Delimično, da, ali mi smo se našli u različitim državama, nažalost, usled niza razloga“.

Upitan da li je promenio svoje mišljenje o tome da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, Putin je odgovorio odrično.
Kako se to može promeniti? To je istorijska činjenica“, dodao je on.
Po rečima Putina, nije Rusija dovela do današnje situacije i događaja u Ukrajini, nego Zapad.
„Nismo mi, nego je upravo Zapad doveo do današnje situacije, do toga što se dešava u Ukrajini. Jesmo li mi izvršili tamo državni udar koji je doveo do niza tragičnih događaja, uključujući našu specijalnu vojnu operaciju?“, upitao je Putin, obraćajući se na diskusionom forumu „Valdaj“.
On je dodao da je širenje NATO-a bilo neprihvatljivo za Rusiju: „svi naši pokušaji da im predočimo tu misao su ignorisani, jednostavno su nas oterali dovraga“.
„Širenje uticaja NATO na toj teritoriji bilo je u punom jeku. I sada je u toku i tada je bilo. Ta utvrđenja ne bi bila samo duž današnje kontakt linije u Donbasu. Bili bi svuda“, rekao je Putin.
Bilo je neophodno da se pokrene specijalna vojna operacija, jer se Ukrajina priprema za nove vojne operacije i nije prestajala sa granatiranjem Donbasa, dodao je ruski predsednik, istakavši da se nije moglo čekati u takvim okolnostima.
Putin je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine.
„Težnju zemalja demokratiji u međunarodnim poslovima Zapad naziva podrivanjem liberalnog poretka zasnovanog na pravilima, pokreće trgovinske ekonomske ratove, sankcije, bojkote, obojene revolucije, sprema i realizuje razne vrste državnih udara. Jedan od njih je doveo do tragičnih posledica u Ukrajini 2014. godine. Oni su to podržali. Rekli su koliko su novca potrošili na taj državni udar. To je jednostavno bezobrazluk“, rekao je Putin.

Donbas ne bi opstao bez Rusije

Narodne republike Donbasa ne bi opstale bez uključivanja u sastav Rusije, rekao je Putin.
„Priznati njihovu nezavisnost i ostaviti ih na milost i nemilost sudbine? To je neprihvatljivo. Znači trebalo bi da uradimo ono što smo i uradili – da ih uključimo u sastav Rusije. One same neće preživeti, to je očigledno“, dodao je ruski lider.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
RUSIJA
Putin: Zapad želi sve resurse čovečanstva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala