- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad želi sve resurse čovečanstva /video/

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin na diskusionom forumu "Valdaj" govori na temu: svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve. Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, o njemu će se pričati i prepričavati.
Današnje vlasti u svetu žele da žive bez bilo kakvih pravila, rekao je Putin, komentarišući situaciju u svetu. Događaji u svetu nastavljaju da se razvijaju po negativnom scenariju, prerastajući u sistemsku krizu u različitim sferama, dodao je on.
Na Zapadu nema jedinstva, to je konglomerat.
„Takozvani Zapad, uslovno, naravno, tamo nema nikakvog jedinstva. Sve je jasno – da je to veoma složen konglomerat, ali ipak recimo da je taj Zapad poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci preduzeo niz koraka usmerenih na eskalaciju“, rekao je Putin.
SAD nemaju šta da predlože svetu, osim svoju dominaciju.
„Vladanje svetom – to je ulog koji je takozvani Zapad stavio u svoju igru, ali ta je igra opasna, krvava i, rekao bih, prljava. Ona negira suverenitet zemalja i naroda, njihovu jedinstvenost, zanemaruje interese drugih država“, istakao je ruski lider.
Putin je upozorio Zapad da oni koji seju vetar, požnjeće oluju.

„U savremenom svetu teško je ostati po strani. Što se kaže, ko seje vetar, požnjeće buru. Kriza je zaista postala globalna, utiče na sve i tu ne treba gajiti nikakve iluzije. Pred čovečanstvom su sada, u suštini, dva puta – ili da nastavi da gomila teret problema koji će nas sve neizbežno slomiti ili da svi zajedno pokušaju da pronađu rešenje – neka ne budu idealna, ali neka budu funkcionalna, sposobna da učine naš svet stabilnijim i bezbednijim“, naglasio je Putin.

On je istakao da Zapad nameće potrošačke stereotipe kako bi povećao tržište za svoje proizvode. Čak i u jeku „hladnog rata“ nikome nije padalo na pamet da negira postojanje kulture i umetnosti svojih protivnika. Nacisti su palili knjige, a sada su na Zapadu otišli dotle da zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog.
Prema rečima ruskog lidera, Zapad želi sve resurse čovečanstva.
"Zadatak je bio jasan – ojačati bezuslovnu dominaciju Zapada u svetskoj ekonomiji i politici. Za to je trebalo upotrebiti prirodne i finansijske resurse, intelektualne, ljudske i ekonomske mogućnosti cele planete, učiniti to pod izgovorom takozvane nove globalne međuzavisnosti… Podsetio bih na još jednog filozofa - Aleksandra Aleksandroviča Zinovjeva, čiju stogodišnjicu ćemo proslaviti upravo ovih dana, 29. oktobra. Još pre više od 20 godina rekao je da je za opstanak zapadne civilizacije na nivou koji je ona dostigla neophodna cela planeta kao okruženje za postojanje, svi resursi čovečanstva. Oni ih i žele. To je tačno“, rekao je predsednik.
Putin je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine.
„Težnju zemalja demokratiji u međunarodnim poslovima Zapad naziva podrivanjem liberalnog poretka zasnovanog na pravilima, pokreće trgovinske ekonomske ratove, sankcije, bojkote, obojene revolucije, sprema i realizuje razne vrste državnih udara. Jedan od njih je doveo do tragičnih posledica u Ukrajini 2014. godine. Oni su to podržali. Rekli su koliko su novca potrošili na taj državni udar. Jednostavno su poludeli“, rekao je Putin.
On je okarakterisao politiku SAD kao hegemona - pogrešnom. Zapad plaća sve veću cenu za pokušaj da sačuva svoju hegemoniju.
Po njegovim rečima, Rusija nema nameru da postane hegemon. Ona sebe ne smatra neprijateljem Zapada.
"U sadašnjim uslovima žestokog sukoba, neke stvari ću reći otvoreno: Rusija, kao nezavisna, samodovoljna civilizacija, nikada sebe nije smatrala i ne smatra neprijateljem Zapada. Amerikanofobija, anglofobija, frankofobija, germanofobija – to su isti oblici rasizma kao rusofobija i antisemitizam, kao i sve manifestacije ksenofobije“, rekao je Putin.
Pokušala je da izgradi odnose sa Zapadom i NATO-om, slala je poruku: hajde da živimo kao prijatelji. Međutim, oni su rekli - ne.
Govoreći o napadima na gasovode Severni tok, on je rekao: „Uništavanje evropskih gasovoda ('Severnih tokova') je, generalno, stvar bez presedana. Ali, ipak, mi smo svedoci tih tužnih događaja“.
Raspad SSSR je uništio međunarodnu ravnotežu, istakao je Putin.
"Stojimo na istorijskoj prekretnici. Predstoji verovatno najopasnija, najnepredvidivija i istovremeno najvažnija decenija od kraja Drugog svetskog rata", kaže Putin.
„Zapad nije sposoban da samostalno upravlja čovečanstvom, ali se očajnički trudi – a većina naroda sveta više ne želi da to trpi, to je glavna kontradikcija... Situacija je revolucionarna – vrhovi ne mogu, a oni dole ne žele, po rečima klasika“, dodao je ruski predsednik i rekao da se „budući svetski poredak formira pred našim očima“.
Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je nazvao istorijskom činjenicom to što su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Na pitanje da li se može smatrati građanskim ratom to što se dešava između Rusije i Ukrajine, on je odgovorio: "Donekle, da".
Nuklearno oružje
Dok postoji nuklearno oružje, uvek postoji opasnost da bude primenjeno, izjavio je Ruski predsednik. Međutim, Rusija samoinicijativno nije govorila da ga može upotrebiti.
Po njegovim rečima, nije bilo vojne svrhe da SAD koriste nuklearno oružje protiv Japana – oni su to uradili jer su mislili da je to u njihovom interesu, rekao je Vladimir Putin.
"Imamo vojnu doktrinu, neka je pročitaju", prokomentarisao je ruski predsednik navode o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije. Spremni smo da rešimo sva pitanja, odgovorio je Putin na pitanje o dijalogu sa SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala