- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi put u istoriji – Italija postala glavni kupac ruske robe u EU

CC0 / Pixabay / Kovanice evra
Kovanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Prvi put u istoriji, Italija je u julu preuzela liderstvo od Nemačke kao glavnog kupca robe iz Rusije u Evropskoj uniji, proizlazi iz analize Sputnjika, a na osnovu podataka nacionalnih statističkih agencija.
Time je Italija, po prvi put, postala glavni kupac ruske robe među zemljama EU u najmanje poslednjih dvadeset godina (nema ranijih podataka), potisnuvši Nemačku na drugo mesto.
Holandija je sa uvozom robe iz Rusije od 1,6 milijardi evra na trećem mestu, dok je na četvrtom Češka sa kupovinom u iznosu od 1,4 milijarde evra.
Peto mesto zauzela je Poljska sa uvozom od 1,1 milijardi evra.
Istovremeno, Nemačka ostaje glavni evropski izvoznik robe u Rusiju: sredinom leta izvezla je proizvoda u vrednosti od 1,02 milijarde evra. Italija je na drugom mestu sa iznosom od 511,5 miliona evra.
Poljska je Rusiji prodala robe u visini od 370,7 miliona evra, a Holandija od 345 miliona evra. Na petom mestu našla se Litvanija koja je izvezla robe u vrednosti od 286,6 miliona evra.
Ukupan iznos izvezene robe svih članica EU u julu u Rusiju iznosi skoro 4 milijarde evra, što je manje u odnosu na prethodni mesec za 10 odsto i u odnosu na prethodnu godinu za 48 odsto.
Što se tiče uvoza robe iz Rusije u EU, on je na mesečnom nivou smanjen za 5 odsto, a na godišnjem je porastao za 29 odsto.
Spomenik-skulptura znaku evra u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
RUSIJA
Nastavlja se trend iz juna: 16 članica EU povećale uvoz iz Rusije i julu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala