- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Argentinac otkrio: Sistem nije dozvoljavao igračima da podrže Novaka!

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Kada je Novak Đoković osnovao organizaciju „PTPA“ kako bi pomogao slabije rangiranim teniserima njegove kolege konačno su mogle da upoznaju pravu humanu stranu srpskog asa. Fakundo Bagnis, argentinski teniser, progovorio je o tome koliko je Novak pomogao igračima i kakav je njihov odnos sa Asocijacijom teniskih profesionalaca (ATP).
Tokom 2020. godine kada su zbog pandemije korona virusa morali da budu otkazani mnogi teniski turniri, Novak Đoković odlučio je da pronađe rešenje i pomogne kolegama koje će takva situacija posebno finansijski pogoditi.
Fakundo Bagnis, argentinski teniser tih meseci bio je 126. teniser sveta i nalazio se u teškoj situaciji, a onda je do njega stigla vest da je Đoković osnovao organizaciju koja bi mogla da mu pomogne.
PTPA ima za cilj da stvori jednaka prava za sve tenisere i na taj način pomogne slabije rangiranim igačima, što je trebalo i Bagnisu koji je danas mnogo zahvalan srpskom teniseru.
Međutim, bilo je problema jer Bagnis tvrdi da ATP nije dozvoljavao igračima da se priključe Novakovoj organizaciji, odnosno podrže njegovu ideju.
„Godine 2020. živeo sam trenutak kada je Novak Đoković stvorio novo udruženje, a ATP je bio strašno agresivan prema nama da se ne pridružimo. Danas predsednik ATP-a Andrea Gaudenci nema nikakve veze sa igračima koji nisu u prvih 20“, otkrio je Bagnis.
Argentinac je istakao da je Novak izuzetno požrtvovan oko rada organizacije i da bi PTPA trebalo još više da napreduje i dobije veću podršku.
„Zahvalan sam na onome što je Đoković uradio. Igrači moraju da imaju neku vrstu sindikata zaduženog za razgovor sa ATP. ​​Savez koji je Đoković napravio i dalje radi na snazi, ali video sam da je jako uključen na turniru u Rimu, na sastanku od dva i po sata koji nije bio obavezan,a on je igrao sutradan. Ljudi nemaju priliku da vide to, ali ja jesam i skidam kapu“, jasan je argentinski teniser.
Bagnis je svestan da Novak nije najomiljeniji teniser u javnosti, ali ističe da bi svako trebalo da gaji poštovanje prema njemu zbog svega što radi za kolege.
„On se stavlja u kožu igrača koji imaju ekonomska ograničenja. Pravi greške i možda nije najomiljeniji u javnosti, ali ja sam nisam navijač, ja sam deo kruga i veoma sam mu zahvalan“, rekao je Bagnis.
S obzirom da je ideja za PTPA objavljena u vreme korona vrusa, Novak je bio prvi koji je slabijima od sebe ponudio pomoć. Pored toga Bagnisa je oduševilo i kada je srpski teniser donirao novac Australiji koju su zadesili požari, dok su njega Australijanci dve godine kasnije proterali iz zemlje.
„On je bio taj koji je pomagao tokom požara u Australiji, on je bio taj koji je predložio da se igračima izvan Top sto pomogne tokom pandemije“, rekao je Bagnis.
Bagnis je zaključio da svako ima prava da pristupi PTPA, ali i da odbije. Međutim, objasnio je da poenta sporta nije sebičnost.
„Svako ko ne želi da učestvuje ima svoja prava, ali poenta deljenja sporta je davati i uzimati. Jer onda ide svako sa svojim timom, svako pobeđuje, gubi, ja zarađujem više, ti manje i ćao... Teško je promeniti taj jaz i to što samo prvih sto može da živi od tenisa. Koliko dugo to slušamo? Mnogo godina. Dakle, postoji poteškoća“, dodao je Bagnis.
Veronika Kudermetova - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SPORT
Velika transformacija Veronike – i najbolji rezultat za Rusiju još od 2011. godine!
Stanislas Vavrinka sa trofejem Rolan Garosa - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SPORT
„Povratak otpisanih“ – drama u Beču i suze u Bazelu su više od sporta
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SPORT
Novakov ritern, Rodžerov volej ili – Danilovo radovanje? (ANKETA)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala