- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski ministar: Moguće isporuke zapadnih tenkova i aviona Kijevu

© Foto : Airman 1st Class Christopher SpaAmerički lovac F-16 "Falkon"
Američki lovac F-16 Falkon - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da smatra da je moguće da Ukrajini budu isporučeni tenkovi i borbeni avioni zapadne proizvodnje.
„Veoma sam optimističan da će tenkovi ‘Abrams’, možda (biti isporučeni) u budućnosti, a uveren sam da će (američki) lovci tipa F-16, F-15 ili ‘Gripen’ iz Švedske takođe biti dostupni“, rekao je Reznikov u intervjuu za američki list „Politiko“.
On je dodao da će evropske zemlje koje proizvode tenkove „sačekati političku odluku Sjedinjenih Američkih Država“ pre nego što počnu da isporučuju svoje tenkove Ukrajini.
Osim toga, ministar je rekao da je Ukrajina „poligon“ za testiranje različitih vrsta naoružanja, uporedivši borbena dejstva sa „takmičenjem“ sistema naoružanja.
Ovu izjavu Reznikova prokomentarisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Mi smo to već shvatili i upozorili svet na opasnost da kijevski režim aktivira ‘prljavu bombu’“, napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuka naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukama oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.
Ranije je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov rekao da rusko Ministarstvo odbrane ima informacije o planovima Kijeva da upotrebi „prljavu bombu“ i da za to okrivi Moskvu. Britanski i francuski ministri spoljnih poslova, Džejms Kleverli i Katrin Kolona, kao i američki državni sekretar Entoni Blinken, rekli su da njihove zemlje odbacuju tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi takozvanu „prljavu bombu“.
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
RUSIJA
Rusija: Postoji velika opasnost da Ukrajina upotrebi „prljavu bombu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala